Drakula

Drakula, vampirlerin ve vampir avcılarının dehşetli bir rüyayı andıran dünyasını her detayıyla resmeden bir korku edebiyatı
başyapıtı.

Murat Başekim çevirisi,
Franco Moretti’nin önsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Drakula, vampirlerin ve vampir avcılarının dehşetli bir rüyayı andıran dünyasını her detayıyla resmeden bir korku edebiyatı başyapıtı.

Hukuk müşaviri olan Jonathan Harker, Transilvanya’ya yaptığı bir iş seyahatinin ardından hem kendisini hem çevresindekileri korku dolu bir olaylar zincirinin içinde bulur. Drakula Kalesi’nde geçirdiği gerilimli günlerde doğaüstü güçleri olan kadınlarla ve geceleri iyice tuhaflaşan Kont Drakula’yla baş etmeye çalışır. Oradan kaçıp İngiltere’ye döndüğündeyse akıl almaz olaylar dalga dalga büyür. Harker’ın ve arkadaşlarının, bir vampir sarmalının içinde sıkıştığı fark edilir ve bu küçük grup, Dr. Van Helsing önderliğinde amansız bir mücadeleye girişir.

Bram Stoker vampir edebiyatının mucidi değil elbette fakat Drakula’yla birlikte bu türde büyük bir dönüşüm yarattığı ve onu adeta yeniden tanımladığı tartışmasız bir gerçek.

“Stoker bize fevkalade korku sahneleri sunuyor; unutulmaz sahneler bunlar ve hiçbir film bunların hakkını tam anlamıyla veremedi.”
STEPHEN KING

8 Kasım 1847’de, İrlanda’nın Dublin kentinde, Abraham Stoker ve Charlotte Mathilde Blake Thornley’nin çocuğu olarak doğdu. Yedi kardeşin üçüncüsüydü. Bilinmeyen bir hastalık nedeniyle yedi yaşına kadar yatağa bağlı yaşadı. Okul çağına geldiğinde iyileşti. Trinity College Dublin’de 1864 ile 1870 yılları arasında okudu. Felsefe Derneği’ne katıldı. Öğrencilik yıllarında sporla ilgilendi. Mezuniyetinden sonra Dublin Evening Mail’de tiyatro eleştirmenliği yapmaya başladı. Yazdığı yazıların niteliği sayesinde dikkatleri üzerine çekti. Bu sayede tiyatrocu Henry Irving’le tanıştı ve Londra’ya taşınıp Lyceum Tiyatrosu’na girdi. 1878’de Florence Balcombe’la evlendi. 1879’da Irving Noel Thornley ismini verdikleri tek çocukları doğdu. Tiyatrodaki işi aracılığıyla Londra’daki sanat ve edebiyat camiasına girdi. Burada James Abbott McNeill Whistler ve Arthur Conan Doyle gibi isimlerle tanıştı. 1892 ile 1910 arasında, İskoçya’daki Cruden Bay’i düzenli olarak ziyaret etti. Burası birçok kitabına ilham kaynağı oldu. İlk romanı The Primrose Path 1875’te yayımlandı. Bunu Beyaz Yılanın İni (1890), The Watter’s Mou’ (1895), The Shoulder of Shasta (1895), Drakula (1897), Miss Betty (1898), The Mystery of the Sea (1902), Yedi Yıldız Taşı (1903) Lady Athlyne (1908) gibi kitapları izledi. 20 Nisan 1912’de, Londra’da sifilis kaynaklı sinir sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti.

Kitabın Adı Drakula
Orijinal Adı Dracula
ISBN 9789750536236
Kapak Francis Danby, “Tufan”, 1840
Yayın No İletişim - 3398
Dizi İletişim Klasikleri - 175
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 483 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 180,00 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2024
Yazar Bram Stoker
Çeviren Murat Başekim
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Necdet Dümelli, Güneş Akkor, Barış Özkul
Önsöz Franco Moretti
Önsözü Çeviren Zeynep Altok
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit