"Osmanlı Hanımları" Mutfakta
ISBN
9789750527210

1. baskı - Eylül 2019
232 sayfa


34,00 TL
27,20 TL

"Osmanlı Hanımları" Mutfakta

Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler
Abdullah Uğur (Der.)

“Osmanlı Hanımları” Mutfakta da 1880-1926 yılları arasında yayımlanmış çeşitli Osmanlıca kadın dergilerinde yemek, sofra kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine çıkan makalelerden renkli bir seçki sunuyor: Mutfağın ve yemek odalarının nasıl düzenlenmesi gerektiğinden bazı pratik bilgilere, küçük çocukların yemeleri gerekenlerden onlarca çeşit tarife, sofrada uyulması gereken görgü kurallarından “et mi yemeli, ot mu” gibi sorulara, sebze yemeklerinden çorbalara geniş bir malumat yelpazesi…

Osmanlı İmparatorluğu’nda 19. yüzyılın sonlarına doğru kadın konusuna eğilen, sadece kadın okurlara hitap eden kitapların, süreli yayınların sayısı giderek artmıştı. “Osmanlı Hanımları” Mutfakta da 1880-1926 yılları arasında yayımlanmış çeşitli Osmanlıca kadın dergilerinde yemek, sofra kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine çıkan makalelerden renkli bir seçki sunuyor: Mutfağın ve yemek odalarının nasıl düzenlenmesi gerektiğinden bazı pratik bilgilere, küçük çocukların yemeleri gerekenlerden onlarca çeşit tarife, sofrada uyulması gereken görgü kurallarından “et mi yemeli, ot mu” gibi sorulara, sebze yemeklerinden çorbalara geniş bir malumat yelpazesi… Gelenekselle modern arasına iyice sıkışmaya başlayan bir toplumsal yapının mutfağa, ev hayatına, kadına, Batı’ya bakışının yansımalarının net biçimde izlenebildiği makaleler sadece yemek kültürüyle, mutfakla ilgilenenler için değil “alaturka”lıktan “alafranga”lığa geçişin yansımalarını görmek isteyenler ve kadın çalışmalarına ilgi duyanlar için de “lezzetli” bir kitap oluşturuyor.


“… buradaki makaleler, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş dönemi sayılabilecek olan 1880-1926 yılları arasındaki dönem hakkında dikkatli bir okuyucuya çok şey öğretiyor. Kültür alanında Batı’ya yönelmiş, yeri geldiğinde Toulonnaise çorbası ile Bordeaux şarabını masaya getirmekten geri kalmayan ama iki ayağı bir papuca girdiğinde de bir omletle karnını doyurmaya razı olan, aşçılarla uşaklar tarafından hizmet edilmeye alışmış ama artık ev işlerini tamamen onlara bırakmayıp bazı kararları kendi vermek isteyen, geleneksellikle modernlik arasında kalmış varlıklı bir kitlenin dünya görüşünü ve özlemlerini dillendiren yazılardır bunlar.”
İRVİN CEMİL SCHICK



Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.
Kitabın Adı
"Osmanlı Hanımları" Mutfakta
Alt Başlık
Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler
ISBN
9789750527210
Yayın No
İletişim - 2804
Dizi No
Ruhun Gıdası Kitaplar - 1
Alan
Yemek Kültürü
Sayfa Sayısı
232 sayfa
En
160 mm
Boy
230 mm
Baskı
1. baskı - Eylül 2019
Dizi Editörü
Güzin Yalın
Derleyen
Abdullah Uğur
Çevrimyazı
Meral Nayman Demir
Sunuş
İrvin C. Schick
Editör
Kıvanç Koçak
Kapak
Suat Aysu
Kitap tasarımı
Suat Aysu
Uygulama
Hüsnü Abbas
Düzelti
Oben Üçke
Cilt
Güven Mücellit
Baskı
Ayhan Matbaası

Ruhun Gıdası Kitaplar

Ruhun Gıdası Kitaplar dizisinin tüm kitaplarını görmek için tıklayınız.