Mercan Adası
Bir Büyük Okyanus Hikâyesi

Mercan Adası, bir serüven hikâyesi anlatmanın yanında Viktorya dönemindeki kolonyal sistemi ve Hıristiyanlığın yayılışını da ele alan bir başyapıt.

Ali Benice çevirisi,
Murat Belge’nin önsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Mercan Adası, bir serüven hikâyesi anlatmanın yanında Viktorya dönemindeki kolonyal sistemi ve Hıristiyanlığın yayılışını da ele alan bir başyapıt.

Şiddetli bir fırtına yüzünden gemileri batan Ralph, Jack ve Peterkin bir adaya sığınır. Hayatta kaldıklarına sevinmeye fırsat bulamadan, buranın bir ıssız ada olduğunu anlamalarıyla daha çetin bir hayatta kalma mücadelesi başlar. Balık avlamakla, sandal yapmakla geçen günler, adalarını bir cennete çevirmeleriyle yerini mercan resiflerinde keyif çatmaya, dalgıçlık yapıp suyun altındaki güzellikleri keşfetmeye bırakır. Fakat adaya korsanların gelmesiyle cennetleri bir anda cehenneme döner.

Mercan Adası’nın ünü, edebiyat tarihinde sıklıkla rastlanan Robinsonadların en özgün örneklerinden biri olmasıyla ve Ballantyne’ın keskin betimleme gücü sayesinde günümüze kadar ulaşıyor.

“Ballantyne bize büyük keyifler bahşeden ve çocukluk dönemini hepimiz için hoş zamanlara çeviren bir yazardır.”
ROBERT LOUIS STEVENSON

24 Nisan 1825’te yayıncı ve editör Alexander Thomas Ballantyne ile Anne Ballantyne’ın dokuzuncu çocuğu olarak İskoçya’nın Edinburgh şehrinde doğdu. Ailesinin ekonomik durumu elvermediği için çocukluğunda düzenli bir eğitim alamadı. 16 yaşında çalışmaya başladığı Hudson’s Bay Şirketi tarafından gönderildiği Kanada’da altı yıl kaldı; yerlilerle kürk ticareti yaparken sonraları eserlerine konu edeceği birçok manzaraya, Kızılderililer ve Eskimoların yaşam koşullarına tanıklık etti. İskoçya’ya dönüşünde bir demiryolu şirketinde çalıştıktan sonra Thomas Constable & Co yayınevine ortak oldu. 1856’dan itibaren sadece yazı yazarak hayatını kazanmaya başladı. 1866’da Jane Grant ile evlendi ve bu evlilikten altı çocuğu oldu. Yayımlanan yüzden fazla kitabıyla fantastik serüven edebiyatının gelişimine büyük katkılar yaptı. Özellikle çocuklar arasında kalabalık bir okur kitlesine kavuştu. Kitaplarına malzeme toplamak için sık sık seyahat etti. 1883’te yaklaşık elli yıl boyunca yaşadığı Edinburgh’dan ailesiyle birlikte ayrılıp Londra’ya yerleşen Ballantyne, tedavi için gittiği İtalya’da 1894’te vefat etti ve Roma’daki Protestan mezarlığına defnedildi. 1857’de yayımlanan Mercan Adası’yla dünyaca ünlü bir yazar haline gelen Ballantyne’ın en bilinen eserleri şunlardır: The Young Fur-Traders (1856), The World of Ice (1859), Ungava: a Tale of Eskimo Land (1857), The Dog Crusoe (1860), The Lighthouse (1865), Fighting the Whales (1866), Deep Down (1868), The Pirate City (1874), Erling the Bold (1869), The Settler and the Savage (1877).

Kitabın Adı Mercan Adası
Alt Başlık Bir Büyük Okyanus Hikâyesi
Orijinal Adı The Coral Island: A Tale of Pacific Ocean
ISBN 9789750534607
Kapak F.W. Bartholomew, “İskoçya Highlands Loch Lomond Gölü”, 1878
Yayın No İletişim - 3265
Dizi İletişim Klasikleri - 163
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 308 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 144,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2023
Yazar Robert Michael Ballantyne
Çeviren Ali Benice
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Necdet Dümelli, Barış Özkul, Güneş Akkor
Önsöz Murat Belge
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit