Görülmeyen Adam

Ralph Ellison, Amerikan edebiyatının başyapıtları arasında gösterilen ve T.S. Eliot, James Joyce, Dostoyevski gibi yazarların eserlerinden derin izler taşıyan Görülmeyen Adam’la, ortaya ırkçılık, sömürü ve toplumsal ikiyüzlülük üzerine zamansız bir eser çıkartıyor.

1952’de ABD’de yayımlandığında haftalarca çok satanlar listesinde kalan ve ertesi yıl National Book Award’a değer görülen Görülmeyen Adam, Amerika’nın en çarpıcı çelişkilerini sergiliyor.Görülmeyen Adam, egemen kültürün içinde tutunmaya çalışan siyahi bir gencin hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Toplumun her katmanına girip çıkan roman kahramanının hikâyesi, Güney’in prestijli kolejlerinden Harlem’in tekinsiz sokaklarına, eşit hak ve özgürlükler için mücadele eden örgütlere uzanıyor. Toplumsal hoşgörüsüzlüğün, du yarsızlığın, aldatılmanın her türlüsüne maruz kalan genç adam, ayakta kalmak ve kimliğini korumak için her yolu deniyor. Ancak inandığı kişiler ve örgütler tarafından da yalnız bırakılınca, kendi yolunu seçiyor ve New York’un merkezinde, bir apartmanın bodrum katına sığınıyor...

Ralph Ellison, Amerikan edebiyatının başyapıtları arasında gösterilen ve T.S. Eliot, James Joyce, Dostoyevski gibi yazarların eserlerinden derin izler taşıyan Görülmeyen Adam’la, ortaya ırkçılık, sömürü ve toplumsal ikiyüzlülük üzerine zamansız bir eser çıkartıyor. 

“Birinci sınıf bir kitap, süper bir roman...”
Saul Bellow

1 Mart 1914’te Oklahoma City’de doğdu. Küçük bir işyeri sahibi olan inşaatçı babası Lewis Alfred Ellison’ı bir kaza sonucu üç yaşındayken kaybetti. Erkek kardeşi ile yazarın bakımını, annesi Ida Millsap tek başına üstlendi. Ellison küçük yaştan itibaren müzikle ilgilendi. 1933’te kazandığı bir bursla Alabama’daki Tuskegee Üniversitesi’nde müzik eğitimine başladı. 1936’da Alabama’dan ayrılıp New York’a taşındı. Burada heykel ve fotoğraf eğitimi aldı. Aynı dönem Richard Wright’la tanışması hayatında bir dönüm noktası oldu. Hikâye ve denemelerini dergilerde yayımlatması bu döneme rastlar. İkinci Dünya Savaşı sonunda, Amerikan toplumunda Siyahilere yönelik ayrımcılığı işleyen Görülmeyen Adam’ı yazmaya başladı. Roman 1952’de yayımlandı ve ertesi yıl National Book Award’a değer görüldü. Yazmaya ve New York Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversitede ders vermeye devam etti. 1969’da Presidential Medal of Freedom nişanına layık görüldü. 16 Nisan 1994’te pankreas kanserine bağlı olarak hayatını kaybetti. Shadow And Act (1964), Going To The Territory (1986), Flying Home And Other Stories (1996) ve Juneteenth (1999) adlı eserlerinde Amerikan toplumunda gözlemlediği sorunlardan müziğe kadar birçok konuya değinmiştir.

Kitabın Adı Görülmeyen Adam
Orijinal Adı Invisible Man
ISBN 9789750536076
Kapak Archibald J. Motley, “The Jockey Club”
Yayın No İletişim - 1941
Dizi Dünya Edebiyatı - 217
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 534 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 350,00 TL
Baskı 2. basım 1. baskı - Şubat 2024
Yazar Ralph Ellison
Çeviren Mehmet H. Doğan
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Bahar Siber
Önsöz Ralph Ellison
Önsözü Çeviren Emrah Serdan
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ayla Karadağ
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit