Bir Alman’ın Hikâyesi
Hatırladıklarım (1914-1933)

Bir Alman’ın Hikâyesi, Nazizmi/faşizmi, teorik metinlerin ve tarih kitaplarının aktarmaya pek muktedir olamayacağı bir derinlik ve duyguyla anlamamızı sağlayan bir anlatı.

“Devlet, münferit kişiden, arkadaşlarından kopmasını, sevgilisini terk etmesini, kendi fikirlerinden vazgeçip önüne konan fikirleri benimsemesini, insanları alıştığından farklı bir şekilde selamlamasını, hoşlandığından farklı şeyler yemesini ve içmesini, boş zamanını nefret ettiği birtakım faaliyetler için heba etmesini, bütünüyle reddettiği maceralar için kendisini emre amade kılmasını, geçmişini ve benliğini reddetmesini ve bütün bunları yaparken her an yoğun bir coşku ve minnettarlık göstermesini, korkunç tehditler savurarak talep eder. Münferit şahıs bir kahraman olarak doğmamıştır, hele şehit olmak aklından bile geçmez. Sıradan bir insandır, birçok zaafı vardır… Ama kendisinden talep edilenleri istemez, bu nedenle düelloyu kabul eder – pek heyecanlı değildir, daha ziyade omuzlarını silkerek kabul eder düelloyu, ama diğer taraftan sessiz bir kararlılık içindedir de, yılmayacaktır.”

Nazilerin adım adım iktidara gelişini, “Yok canım, hiç olur mu?” denenlerin gerçek oluşunu yaşayan, sıradan bir Alman’ın tanıklığı… Politik olmayan, sertleşen siyasi mücadeleyi korunaklı bir konumdan izleyen, “Bana dokunmazlar,” diyen birisiyle karşı karşıyayız. Bu totaliter iktidarın nasıl herkese, her şeye, hayatın her alanına dokunduğunu yavaş yavaş, ürpererek fark ediyor, soluğu daralıyor. Bu kitap, o ürpertinin hikâyesi. Bir Alman’ın Hikâyesi, Nazizmi/faşizmi, teorik metinlerin ve tarih kitaplarının aktarmaya pek muktedir olamayacağı bir derinlik ve duyguyla anlamamızı sağlayan bir anlatı.

“Haffner’in anlatımı, yalnızca üslûbunun parlaklığıyla, şiirsel denebilecek canlılığıyla ve berrak görüşüyle kalmıyor, usul usul yaklaşmakta olan değişimleri algılamaktaki duyarlılığıyla dikkat çekiyor - adeta, antisemit terörün doğrudan kurbanlarından biriymişçesine.”
Der Spiegel

1907’de Berlin’de doğdu. Hukuk alanında doktora yaptı. 1938’de İngiltere’ye iltica etti ve Observer’da gazeteci olarak çalışmaya başladı. Bir Alman’ın Hikâyesi adlı kitabını sürgünde yaşadığı Londra’da 1939 yılında kaleme aldı (Türkçesi Hulki Demirel çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından 2018’de yayımlandı). 1954 yılında Almanya’ya geri döndü, Önce Die Welt sonra Stern için yazdı. Büyük ilgi gören Anmerkungen zu Hitler’in (Hitler Hakkında Notlar) de aralarında olduğu, bir dizi çok okunan tarih kitabı vardır. 1999 yılında hayata veda etti.

Kitabın Adı Bir Alman’ın Hikâyesi
Alt Başlık Hatırladıklarım (1914-1933)
Orijinal Adı Geschichte eines Deutschen: Die Erinnerungen 1914-1933
ISBN 9789750524332
Yayın No İletişim - 2634
Dizi Politika - 176
Alan Faşizm İncelemeleri, Tarih, Politika/Siyaset
Sayfa 270 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 227 gr
Perakende Satış Fiyatı 206,00 TL
Baskı 9. baskı - Şubat 2024 (1. baskı - Haziran 2018)
Yazar Sebastian Haffner
Yayına Hazırlayan Işıl Kurnaz
Çeviren Hulki Demirel
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti İsmet Melenağzı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Faşizm İncelemeleri Seti
Bu sette, Sebastian Haffner’in, Nazilerin adım adım iktidara gelişini, “halkın içinden biri olarak” anlattığı Bir Alman’ın Hikâyesi; Faşizmden Popülizme isimli kitabını da yayımlamış olduğumuz Federico Finchelstein’in günümüzdeki otoriterleşme ve faşistleşme eğilimini anlattığı Faşist Yalanların Kısa Tarihi; Michael Mann’ın faşist harekete katılan kadın ve erkeklerin ayrıntılı analizlerine yönelerek faşizm hakkında yeni bir teori geliştirmeye çalıştığı Faşistler; Robert O. Paxton’un faşist parti ve hareketleri bilhassa İtalya ve Almanya üzerinden ele aldığı Faşizmin Anatomisi ve Nicos Poulantzas’ın III. Enternasyonal’in özellikle faşizm karşısında düştüğü saf ekonomizmi eleştirdiği Faşizm ve Diktatörlük yer alıyor. Faşizmin doğasını etraflıca anlamak isteyenler için...