Metris'ten Meclis'e
Sendikacı, Siyasetçi

Fehmi Işıklar bu söyleşide; “Seydişehir Alüminyum” toplu sözleşmesinden “TARİŞ grevi”ne, “Otağ-ı Hümayun” işkencelerinden Diyarbakır-Metris hücrelerine, Meclis kürsüsünden mahkeme salonlarına sendika ve siyasette yaşadıklarını siyasetbilimci Ekin Kadir Selçuk’a anlatıyor.

“Mağlubiyet değil ama... Gelecek kuşaklara üzerimizdeki yükü bırakmak zorunda olduğumuz için eziklik hissediyorum... [ama] en azından bu mücadeleye katıldığım için mutluyum... Verdiğim mücadele onurlu ve doğruydu, emeği, halkın insanca koşullarda yaşamasını savundum.”

Fehmi Işıklar işçilerin “kendinde sınıf”tan “kendi için sınıfa” evrildiği 1960’ların sonunda sendikal mücadeleye girdi. Türk-İş’in “uzlaşmacı-ücret sendikacılığı” dar gelince “sınıf ve kitle sendikası” DİSK’e katıldı.Abdullah Baştürk’ün “ilerlemecilere” karşı genel başkan seçildiği 1977 genel kurulunda DİSK genel sekreteri oldu. 12 Eylül darbesinde Metris’te yattı, idamla yargılandı.1987’de Erdal İnönü’nün SHP’sinden milletvekili seçildi. Paris Kürt Konferansı’na katıldıkları için ihraç edilen milletvekillerinin ardından SHP’den istifa etti. “Elinde silah olan hiç kimseyi mutlu etmedi” diyerek andığı, Kürt hareketinin ilk yasal siyasi partisi HEP’in genel başkanı oldu. HEP’in seçimlere girmesi engellenince SHP listesinden Diyarbakır milletvekili oldu, TBMM başkanvekilliği yaptı. “Kürtçe yemin krizi”nde SHP’de kalmasına rağmen HEP kapatıldığında milletvekilliği düşürüldü. SHP ve birleşme sonrası CHP genel başkan yardımcılığı yaptı. Baykal’ın “ele geçirmesinin” ardından partiden uzaklaştı.

Fehmi Işıklar bu söyleşide; “Seydişehir Alüminyum” toplu sözleşmesinden “TARİŞ grevi”ne, “Otağ-ı Hümayun” işkencelerinden Diyarbakır-Metris hücrelerine, Meclis kürsüsünden mahkeme salonlarına sendika ve siyasette yaşadıklarını siyasetbilimci Ekin Kadir Selçuk’a anlatıyor.

1941 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Kırıkkale Makine Tekniker Okulu’ndan mezun oldu. Makine Kimya Endüstrisi Mühimmat Fabrikası’nda çalıştı. Türk-İş’e bağlı Metal-İş Federasyonu’nda genel sekreterlik yaptı. Çağdaş Metal-İş Sendikası’nın kurucu genel başkanı oldu. Ardından DİSK yürütme kurulunda yer aldı, 1977’den itibaren DİSK genel sekreteri oldu. 12 Eylül askerî darbesinden sonra tutuklandı, idamla yargılandı, dört yıl hapis yattı. 1987 seçimlerinde SHP’den Bursa milletvekili seçildi. 1990 yılında SHP’den istifa ederek Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer aldı ve partinin genel başkanı oldu. 1991 seçimlerinde SHP’den Diyarbakır milletvekili olarak seçildi, bu süreçte TBMM başkanvekilliği görevinde bulundu. 1993 yılında Anayasa Mahkemesi kararıyla HEP kapatılırken Işıklar’ın da milletvekilliği düşürüldü. Siyasete SHP çatısı altında devam eden Işıklar, SHP ve CHP genel başkan yardımcılıkları görevlerinde bulundu. Evli ve 6 çocuk babası olan Işıklar’ın DİSK Davasında Savunma adlı bir kitabı vardır.

1981’de İstanbul’da doğdu. Öyküleri Notos, Varlık, Sözcükler, Öykülem, Sarnıç dergilerinde yayımlandı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı. Doktora tezinden türetilen ilk kitabı “Mücadeleciler”: Mücadele Birliği (1964-1980) adıyla İletişim Yayınları’ndan 2018 yılında yayımlandı. Halen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Kitabın Adı Metris'ten Meclis'e
Alt Başlık Sendikacı, Siyasetçi
ISBN 9789750534874
Yayın No İletişim - 3286
Dizi Anı - 98
Alan Politika/Siyaset, Tarih
Sayfa 293 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 198,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2023
Yazar Fehmi Işıklar
Söyleşi Ekin Kadir Selçuk
Editör Tuğrul Paşaoğlu
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit