Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış
Kadın Birliği'nin Kurucularından Şair ve Yazar Güzide Osman

Son dönem Osmanlı ve erken Cumhuriyet devri edebiyatçılarından biri olan Güzide Osman, feminist aktiviteleri ve edebi üretimi dolayısıyla anti-feminist literatürün hedef aldığı isimlerin arasında olmuştur. Zeynep Tek’in “Güzide Hanım”ın kim olduğu sorusunun peşinden giderken Harvard Üniversitesi’nin kütüphanesinde Nezihe Muhittin’in “Güzide Osman Hanımefendiye” imzaladığı kitaba tesadüfen dokunuşu, bu kitabı ören ilk ilmiktir. 1924’te Nezihe Muhittin’in temelini attığı Kadın Birliği’nin kurucularından olan Güzide Osman (1902-1974) sehven Güzide Sabri’nin (1883-1945) müstear adı olarak geçer. Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış iki Güzide’nin tarihinin nasıl birleştiğini ve ayrılacağını anlamaya çalışıyor.

Son dönem Osmanlı ve erken Cumhuriyet devri edebiyatçılarından biri olan Güzide Osman, feminist aktiviteleri ve edebi üretimi dolayısıyla anti-feminist literatürün hedef aldığı isimlerin arasında olmuştur. Zeynep Tek’in “Güzide Hanım”ın kim olduğu sorusunun peşinden giderken Harvard Üniversitesi’nin kütüphanesinde Nezihe Muhittin’in “Güzide Osman Hanımefendiye” imzaladığı kitaba tesadüfen dokunuşu, bu kitabı ören ilk ilmiktir. 1924’te Nezihe Muhittin’in temelini attığı Kadın Birliği’nin kurucularından olan Güzide Osman (1902-1974) sehven Güzide Sabri’nin (1883-1945) müstear adı olarak geçer. Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış iki Güzide’nin tarihinin nasıl birleştiğini ve ayrılacağını anlamaya çalışıyor. Bir yandan feminist biyografi ekseninde Güzide Osman’ın izlerini kaynaklarda sürerken Güzide Sabri’nin mükerrer hatalarla yazılan biyografisini tashih ediyor, diğer yandan metinlerini temel alarak Güzide Osman’ın şair, hikâye yazarı ve tiyatro eleştirmeni kimliklerini toplumsal cinsiyet, hastalık, milliyetçilik ve mizah ekseninde anlamlandırıyor. Özellikle romantik şiir ve mensurelerde, divan şiirinde olduğu gibi, toplumsal cinsiyet kimlikleri arasında “salıncak” kuran ne eril ne dişil (hem eril hem dişil) söyleme özel bir önem atfediyor. Feminist bir biyografi ortaya koymanın ötesinde, tarihin unuttuğu ve unutturduğu bir kadın yazar ve şaire iadei itibar, hatta iadei şahsiyet ediyor.

2011 yılında Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden ve çift anadal programı kapsamında Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Aynı yıl Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Yüksek lisans derecesini 2013 yılında, doktora derecesini 2018 yılında aynı üniversiteden aldı. Doktora sonrası çalışmalarını Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde (2019-2020 ve TÜBİTAK Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile 2022-2023 yılları arasında) misafir araştırmacı olarak devam ettirdi. Halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olan Tek’in Levent Bayraktar ile Subhi Edhem: Bergson ve Felsefesi (çeviriyazı ve sadeleştirme, Çizgi Kitabevi, 2014) ve Bergson’dan Mustafa Şekip’e Gülme (Aktif Düşünce Yayıncılık, 2015) adlı kitapları yayımlanmıştır. Araştırma alanları modern Türk edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat, toplumsal cinsiyet ve edebiyat, rüya alegorileri, kadın dergileri ve mizah basınıdır.

Kitabın Adı Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış
Alt Başlık Kadın Birliği'nin Kurucularından Şair ve Yazar Güzide Osman
ISBN 9789750536151
Kapak Güzide Osman’ın fotoğrafı: Süs, sayı 23, 17 Kasım 1923, s. 1; Güzide Osman’ın yazısı: Güzide Osman, “Hanımlar Arasında: Türk Ocağı’ndaki İçtima Münasebetiyle”, Tanin, 457, 19 Ocak 1924, s. 3.
Yayın No İletişim - 3391
Dizi Araştırma-İnceleme - 576
Alan Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Sayfa 212 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 153,00 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2024
Yazar Zeynep Tek
Editör Merve Öztürk
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Evrem Türköz
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit