Sessizlik Çağı

Sofya Kurban, Sessizlik Çağı’nda, sürgünlüğü, Türkî dünyayı, bitmeyen kaçışı tüm sarsıcılığına rağmen, umuda her daim yer açarak usulca anlatıyor. Yaşanmışlıklarını içtenlikle öyküleştiriyor.

“Arkadan bağladığın başörtün kayıp gitmiş, örgülü saçın savruluyordu rüzgârda... Hele gözden yitip gittiğin dağın yamacından dörtnala gelip duruşun, şaha kalkan atın yularını çekip yanımızdan tekrar uzaklaşışın, beni görmeyişin... Yüzün başka bir yüzdü, üzenginin üzerinden doğrulup öne eğilişin, ışık vurmuştu çizmelerinin üzerine, hele ki kahkahan... Sonra bir tur daha atıp inişin, duruşun... Seni anlamak için çıktığım anılar yolculuğundaki ilk durak hep bu oldu.

Anne, kimsin sen?”

Orta Asya’dan başlayan, Türkiye’ye uzanan, dünyanın farklı coğrafyalarına yayılan, sonu gelmeyen bir kaçış... Gidişlerin ardından başlayan sessizlik çağları... Geçmişi hayatları boyunca taşıyan, çocuklarını “dünyanın nerelisi” yapacağını, nereye ait olduklarını bilemeyen, arayış içindeki insanlar...

Sofya Kurban, Sessizlik Çağı’nda, sürgünlüğü, Türkî dünyayı, bitmeyen kaçışı tüm sarsıcılığına rağmen, umuda her daim yer açarak usulca anlatıyor. Yaşanmışlıklarını içtenlikle öyküleştiriyor.

Çin’in İli bölgesinin (Doğu Türkistan) Gulca şehrinde doğdu. 1980’de ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etti. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nü bitirdi. 1996 yılından beri bir kamu kurumunda çalışıyor. 2004 yılında ilk öyküsü yayımlandı. 2005’ten beri Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi’nin yayın kurulunda yer alıyor. “Göç” adlı öyküsü 2010 Behiç Erkin Öykü Yarışması’nda mansiyona değer görülürken, “Topal Kediyi Nasıl Yazdım” adlı öyküsü de altKitap 2009 seçkisinde yer aldı. “Yurda Dönüş” adlı öyküsü ile 2022 Çukurova Belediyesi’nin düzenlediği “Göç ve Göçmenlik” konulu öykü yarışmasında birinciliğe değer görüldü. 17 Ekim Rus İhtilali ile yurtlarından ayrılan bir ailenin 80 yılını anlattığı Göç adlı öykü kitabı 2012 yılında, ağırlıklı olarak engelli bireylerin anlarına tanıklık eden Cebimdeki Taşlar adlı öykü kitabı ise 2017 yılında yayımlandı. Bir erkek çocuğu annesidir.

Kitabın Adı Sessizlik Çağı
ISBN 9789750535789
Kapak Sofya Kurban Aile Albümü’nden
Yayın No İletişim - 3360
Dizi Türkçe Edebiyat - 598
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 95 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 110,00 TL
Baskı 1. baskı - Kasım 2023
Yazar Sofya Kurban
Editör Duygu Çayırcıoğlu
Kapak Seda Mit
İllustrasyon Seda Mit
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit