Kör Talih

Bilimkurgu edebiyatın ‘duayeni’ Polonyalı yazar Stanislaw Lem’den ilginç -hem de hayli ilginç- bir roman daha... Hayat çizgilerinin onları Napoli’de buluşturduğu onbir erkek. Ortak özellikleri, 40-50 yaşlarında, uzun boylu, atletik yapılı olmamaları ve İtalyanca bilmemeleri.
Bilimkurgu edebiyatın ‘duayeni’ Polonyalı yazar Stanislaw Lem’den ilginç -hem de hayli ilginç- bir roman daha... Hayat çizgilerinin onları Napoli’de buluşturduğu onbir erkek. Ortak özellikleri, 40-50 yaşlarında, uzun boylu, atletik yapılı olmamaları ve İtalyanca bilmemeleri. Kaderlerini belirleyen en önemli ortak özellikleri ise hepsinin alerjik bünyeli olmaları... Napoli’de kükürtlü sıcak su banyolarına giderler ve bir süre sonra davranış bozuklukları başgösterir. Kimselere haber vermeden Roma’ya giderler ve ‘kör talih’ten kurtulan ikisi dışında diğerleri intihar eder. Kahramanımız -Lem’in diğer kitaplarında olduğu gibi- emekli bir astronottur; ve, şüpheli ölümleri araştıran bir kuruluş tarafından ölümlerin ardındaki sırrı aydınlatmakla görevlendirilir. Ölümlere yol açan rastlantıların, ölümlerin gerçek nedenlerinden daha gizemli hale geldiği, bir “şans zinciri” öyküsü Kör Talih...

12 Eylül 1921’de Lvov, Polonya’da (bugün Ukrayna), varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. On iki yaşındayken babasının hediye ettiği daktiloyla yazmaya başladı. 1940’ta Lvov Üniversitesi’nde tıp okumaya başladı ancak ertesi yıl Sovyet orduları Polonya’yı işgal edince eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu dönemde otomobil tamirciliği ve kaynakçılık yaptı. Yahudi kökenleri nedeniyle, İkinci Dünya Savaşı yıllarını sahte bir kimlikle geçirdi. 1945’te ailesiyle birlikte Sovyetler’e bağlı Ukrayna sınırları dahilindeki Krakov’a yerleşti ve babasının ısrarı üzerine burada tıp eğitimine devam etti. Askerî doktorluk sınavında kendi kararıyla soruları eksik cevaplayarak başarısız oldu. Ailesi tüm mal varlığını savaş sebebiyle kaybetti. Lem bir yandan üniversitede dersler vermeye, diğer yandan kendisini üne kavuşturacak eserlerini kaleme almaya başladı. 1946’dan itibaren çeşitli dergilerde şiir ve kısa öyküleri yayımlanmaya başlandı. İlk romanı Czlowiek z Marsa (Marslı Adam) 1946 yılında Nowy Świat Przygód (Yeni Dünya Maceraları) dergisinde tefrika olarak yayımlandı. İlk bilimkurgu romanı olan Astronauci (Astronot) 1951’de yayımlandı. 1953’te tıp öğrencisi olan Barbara Lesniak’la evlendi. Bunu izleyen yaklaşık yirmi yıl boyunca aralarında Aden, Gelecek Bilim Kongresi, Solaris, Soruşturma, Dünya’da Barış ve Fiyasko’nun da bulunduğu çok sayıda roman yazdı. Sovyet rejiminin baskıcı politikaları nedeniyle bunların bazılarını yurtdışında yayımlamak zorunda kaldı. Ede-biyatın yanı sıra bilim felsefesi, sibernetik, bilimsel spekülasyon ve edebiyat eleştirisi alanlarında da çalışmalar yaptı. Birçok üniversiteden fahri doktora unvanı aldı ve eserleri ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. 27 Mart 2006’da Krakov’da kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti.

Kitabın Adı Kör Talih
Orijinal Adı Katar (The Chain of Chance)
ISBN 9789754701630
Yayın No İletişim - 547
Dizi Dünya Edebiyatı - 117
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 195 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 8,98 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 1999
Yazar Stanislaw Lem
Çeviren Sevil Cerit
Editör Osman Yener
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Fatoş Gencosman
Uygulama Suat Aysu
Düzelti Sait Kızılırmak
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası