Küçük Prens

Bütün dünyada en çok okunan edebiyat eserleri arasında yer alan Küçük Prens, hem çocuklar hem de yetişkinler için bir başucu kitabı.

Bütün dünyada en çok okunan edebiyat eserleri arasında yer alan Küçük Prens, hem çocuklar hem de yetişkinler için bir başucu kitabı.

Uçağı arızalandıktan sonra Sahra Çölü’ne zorunlu iniş yapan pilot, daha önce gördüğü hiç kimseye benzemeyen Küçük Prens’le karşılaşır. Pilotla Küçük Prens arasındaki sohbet bir yandan çocukların gözünden yetişkinlerin dünyasını yansıtırken, öte yandan Küçük Prens’in bir çocuktan beklenmeyecek olgunluktaki karakterini, zekice gözlemlerini ortaya koyar. Çocukların ve yetişkinlerin dünyasına aynı anda hitap edebilmesiyle sıradışı bir edebiyat eseri olan Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupéry’nin çizimleriyle aynı zamanda görsel bir ziyafet sunuyor.

“Küçük Prens, bizi yalnızlığımızdan kurtaran ve dünyanın büyük gizemlerini anlamamıza yol açan büyük bir şairin mesajı.”
Martin Heidegger

Antoine de Saint-Exupéry 29 Haziran 1900’de Lyon’da soylu bir Fransız ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1904’te babasını kaybetti ve çocukluğu on yaşına kadar anneannesinin ve teyzesinin şatolarında geçti. 1912’de tatil için gittiği Ain’de uçaklar ilgisini çekmeye başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında annesi askerî hastaneye hemşire olarak görevlendirilince yatılı Cizvit okuluna gitti. İlk denemelerini burada yazmaya başladı. 1917’de ortaöğrenimini bitirip Deniz Kuvvetleri sınavına girdi. Bu sınavda başarısız olunca sanat ve mimarlığa yöneldi. Bu sırada şiirler yazmaya ve karikatürler çizmeye başladı. 1921’de havacılık alayında askerî hizmetini yapmaya başladı. Özel sivil uçuş dersleri aldı. Askerliğini yaptıktan sonra 1922’de pilot oldu. Bir havacı olarak dünyayı dolaşırken, edindiği deneyimlerden yararlanarak ilk romanlarını kaleme aldı. 1926’da yayımlanan ilk kitabı L’Aviateur üç yıl sonraki kitabı Güney Postası’na hazırlık oldu. 1931’de yakın arkadaşı André Gide’in önsözüyle yayımlanan Gece Uçuşu ile kendini edebiyat dünyasına kabul ettirdi. 1932’den itibaren gazetecilikle de ilgilendi. 1936’da Kale’yi yazmaya başladı ama ancak ölümünden sonra 1948’de yayımlandı. 29 Aralık 1935’te uçuş rekoru kırmak üzere yanında teknisyeniyle birlikte Paris-Saygon seferine çıktı ancak ertesi gün uçak düştü. Hayatta kalan iki kazazede, erzakları ilk gün tükenince, dört gün boyunca seraplar ve halüsinasyonlar görerek çölde kaldılar. Dördüncü gün iki Bedevi tarafından bulunup kurtarıldılar. Bu kazanın beş yıl sonra yayımlanacak olan Küçük Prens’e esin kaynağı olduğu düşünülür. 1939’da Fransız Hava Kuvvetleri’nde görev aldı. Aynı yıl İnsanlığın Dünyası, 1942’de Savaş Pilotu basıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında New York’ta yazdığı ve kendi suluboyalarıyla resimlediği Küçük Prens 1943’te New York’ta, ölümünden sonra da 1946’da Gallimard tarafından Fransa’da yayımlandı. 1944 baharında Sardunya ve Korsika’da Provence çıkarmasına hazırlık için keşifle görevlendirilen bir birliğe katıldı. 31 Temmuz 1944’teki görevi sırasında uçağıyla denizde kayboldu. Uçağı ancak 3 Eylül 2003’te Marsilya açıklarında bulunsa da bedenine ulaşılamadı.

Kitabın Adı Küçük Prens
Orijinal Adı Le Petit Prince
ISBN 9789750536366
Yayın No İletişim - 3408
Dizi Dünya Edebiyatı - 313
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 84 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 120,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2024
Yazar Antoine de Saint-Exupéry
Çeviren Can Belge
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor
Önsöz Barış Özkul
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Merve Öztürk
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit