İslâm'ı Demokratikleştirmek
Toplumsal Hareketler ve Post-İslâmcı Dönüş

İslâm’ı Demokratikleştirmek, Müslüman Ortadoğu’ya odaklanarak, farklı hareketlerin, toplumsal ve siyasal değişim yaratabilmek, otoriter bir iktidarı meşrulaştırmak ya da tam tersine demokratik bir yönetim biçimini kucaklayan kapsayıcı bir inanç inşa etmek üzere dine anlam yükleyen hareketlerin mücadelelerini inceliyor.
Müslüman toplumlarda siyaset nasıl şekilleniyor? Siyasi hareketlerle devrim hareketleri, siyasi partilerle toplumsal hareketler İslâm’ın siyasal alandaki temsilini nasıl sağlıyor? Toplumsal hareketlerin ve siyasal partilerin temsil kabiliyetleri, muhalefetteki talepleri ve
iktidardaki icraatları nasıl biçimleniyor? Bu siyasal güçlerin tarihsel, siyasal, toplumsal, sınıfsal ve dinsel kökenleri politik manevralarını nasıl etkiliyor? Asef Bayat, Mısır ve İran’a odaklanarak yukarıdaki soruları tartışmaya açıyor.

İslâm’ı Demokratikleştirmek, “‘Müslüman öfke’nin küresel yürüyüşüne, mütevazı bir cevap”.

“Bu kitap (…) din ve toplumun yapısı, örgütlenmesi ve işlemesiyle ilgili yönelim ve hareketler arasındaki ilişkiyi araştırarak İslâm içinde ve İslâm adına yapılan çağdaş mücadeleleri inceliyor. Hareket noktası olarak Müslüman toplumlarda demokratik ülkülerin gerçekleştirilmesinin, Müslümanların siyasal yetenekleri ve entelektüel inançlarına kıyasla, İslâm’ın ‘özü’yle daha az ilgili olduğunu göstererek, ‘İslâm’ın demokrasi ile uyumlu olup olmadığına’ dair kötü şöhretli soruyu sorguluyorum. Zira ‘kutsal’ emirlere anlam veren bireyler, gruplar ve hareketlerdir; hoşgörülü ya da baskıcı, demokratik ya da otoriter, bir inancın tabiatı esasen inananların nitelikleriyle belirlenir.

İslâm’ı Demokratikleştirmek, Müslüman Ortadoğu’ya odaklanarak, farklı hareketlerin, toplumsal ve siyasal değişim yaratabilmek, otoriter bir iktidarı meşrulaştırmak ya da tam tersine demokratik bir yönetim biçimini kucaklayan kapsayıcı bir inanç inşa etmek üzere dine anlam yükleyen hareketlerin mücadelelerini inceliyor.”

1954’te Tahran’da doğdu. 1977’de Tahran Üniversitesi’nden mezun oldu. Doktora derecesini 1984’te Kent Üniversitesi’nden aldı. Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi’nde, Catherine ve Bruce Bastian Küresel ve Ulusaşırı Çalışmalar Profesörü. Sosyoloji ve Ortadoğu dersleri veriyor. Illinois Üniversitesi’nden önce uzun yıllar Kahire Amerikan Üniversitesi’nde çalıştı ve Leiden Üniversitesi’nde Modern Ortadoğu Toplumu ve Kültürü kürsüsünün başkanı olarak Modern Dünyada İslâm Çalışmaları Uluslararası Enstitüsü’nde direktörlük yaptı. Araştırma alanları, toplumsal hareketler ve toplumsal değişimden, din ve siyaset, İslâm ve modern dünya, kentsel mekân ve siyasete uzanır. Yakın zamanlı kitapları: Siyaset Olarak Hayat: Sıradan İnsanlar Ortadoğu’yu Nasıl Değiştiriyorlar? (çev. Özgür Gökmen, Metis Yayınları, 2015); Post-Islamism: The Changing Faces of Political Islam [Post-İslâmcılık: Siyasal İslâm’ın Değişen Yüzleri] (haz., Oxford University Press, 2013); Being Young and Muslim: Cultural Politics in the Global South and North [Genç ve Müslüman Olmak: Küresel Güney ve Kuzeyde Kültürel Siyaset] (Linda Herrera ile birlikte haz., Oxford University Press, 2010); Sokak Siyaseti: İran’da Yoksul Halk Hareketleri (çev. Soner Torlak, Phoenix Yayınları, 2008) ve Ortadoğu’da Maduniyet: Toplumsal Hareketler ve Siyaset (der. ve çev. Özgür Gökmen, Seçil Deren, İletişim Yayınları, 2006).

Kitabın Adı İslâm'ı Demokratikleştirmek
Alt Başlık Toplumsal Hareketler ve Post-İslâmcı Dönüş
Orijinal Adı Making Islam Democratic Social Movements and the Post-Islamist Turn
ISBN 9789750518713
Yayın No İletişim - 2252
Dizi Politika - 137
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 376 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 304 gr
Perakende Satış Fiyatı 52,00 TL
Baskı 1. baskı - Aralık 2015
Yazar Asef Bayat
Çeviren Özgür Gökmen
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Dizin Ümran Özbalcı
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset