Devletin Subayı, Subayın Devleti
Cuntalar, Darbe ve İktidar Savaşı (27 Mayıs 1960)

Nesimi Gökşen’in Devletin Subayı, Subayın Devleti kitabı, 27 Mayısçıların ama onun da ötesinde 27 Mayıs’a giden yolda asker içerisindeki öbekleşmelerin temel motivasyonunu anlamaya çalışıyor.

“İnönü ile Menderes dönemindeki birbiriyle ardışık gizli örgütlenmelerin gerekçelerine bakıldığında, üyelerindeki kuşak/ zihniyet farklılığına rağmen, bazı temel noktalarda bir ‘süreklilik’ söz konusuydu. Bu süreklilik, kışlalarda genç subayların ‘n’olacak bu memleketin hali’ sorusuna aradıkları ‘benzer’ yanıtlarda gizliydi. Bu yönüyle, geri kalmışlıktan kurtarmak görevini, Milli Şef Dönemi gizli örgütlenmelerinden miras alan bu genç kurmaylar, Prusya askerî ekolüyle eğitim görmüş seleflerinden farklı olarak Amerikan askerî ekolüyle yetişen 1920’ler kuşağını temsil ediyorlardı. Fakat subaylar nezdinde bu iki ekol arasında kesin kopuş olduğunu söylemek mümkün değildir. Melez bir askerî yapının hâkim olduğu ordu içindeki illegal oluşumları hayata geçiren temel gerekçe ‘ülkeyi geri kalmışlıktan kurtarmak’ olsa da, 27 Mayıs Askerî Müdahalesi’nin harekât sürecinde subayların temel motivasyon kaynağı, siyasal-toplumsal muhaliflerin ‘özgürlük/demokrasi’ talepleriydi.”

Nesimi Gökşen’in Devletin Subayı, Subayın Devleti kitabı, 27 Mayısçıların ama onun da ötesinde 27 Mayıs’a giden yolda asker içerisindeki öbekleşmelerin temel motivasyonunu anlamaya çalışıyor.

Siyasetçilere güvensizliği, siyasete yüklenen pejoratif anlamı, ülkenin geri kalmışlıktan kurtarılması misyonunu asker içinden görerek, kuşak ve ekol detaylarında gezinerek, topluma “müdahale” misyonunu nasıl edindiklerinin kaynaklarına giderek, askerin toplumsal hayattaki “kaygı”larını irdeleyerek 27 Mayıs’ın farklı bir veçhesini ortaya koyuyor.

NESİMİ GÖKŞEN Kayseri’nin Yeşilhisar kasabasında doğdu. Lisans eğitimini Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü’nde, yüksek lisans tahsilini Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Doktora programını Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda “27 Mayıs 1960 Müdahalesi ve Askerî Rejim:İhtilalci Subaylar Arasında İktidar Mücadeleleri, Fraksiyonlar ve Çatışmalar (27 Mayıs 1960-25 Ekim 1961)” isimli teziyle tamamladı. Uzmanlık alanı askerî sosyoloji,askerî darbeler gibi militarizmin alt türevleridir. Entelektüel ilgileri Osmanlı-Türk modernleşmesi, sosyal ve kültürel tarih gibi konular üzerine yoğunlaşır.

Kitabın Adı Devletin Subayı, Subayın Devleti
Alt Başlık Cuntalar, Darbe ve İktidar Savaşı (27 Mayıs 1960)
ISBN 9789750535093
Kapak Hürriyet ve Anayasa Bayramı töreninde Beyazıt Meydanı, 1960’lar
Yayın No İletişim - 3305
Dizi Araştırma-İnceleme - 556
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 392 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 249,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2023
Yazar Nesimi Gökşen
Editör Aybars Yanık
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Seda Mit
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Dizin Celal Galip
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit