Bir Zamanlar Kadıköy

Kadıköy eskiden bugün tanıdığımız cehennem değildi. İstanbul’un en çok değişen semti, bugün kaybolup gitmiş köşkleriyle, yitirdiğimiz yazarlarıyla, unutulmaya yüz tutmuş yaşantılarıyla “son Kadıköylülerden” Adnan Giz’in kaleminden.
Kadıköy eskiden bugün tanıdığımız cehennem değildi. İstanbul’un en çok değişen semti, bugün kaybolup gitmiş köşkleriyle, yitirdiğimiz yazarlarıyla, unutulmaya yüz tutmuş yaşantılarıyla “son Kadıköylülerden” Adnan Giz’in kaleminden. Ve “sararmış” fotoğraflarla birlikte...
1914 yılında Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1950’de mezun oldu. Tarihe olan merakı küçük yaşlarda başlayan Adnan Giz ilk yazısını ’30’lu yıllarda Sedat Simavi’nin Yedigün dergisinde yayımladı. Bunu pek çok mecmua ve gazetede yayımlanan makale ve tarihsel romanlar izledi. Araştırmalarını “Osmanlı Hanedanının Kadın Üyeleri” ve “Belgelerle Sanayi Tarihi” üzerinde yoğunlaştırdı. Ömür Satan Hüsam Çelebi, Küçük Esma Sultan, Sokollu Ne Yapmalıydı? ve Babanın Gorilleri adlı tiyatro eserleri Devlet ve Şehir Tiyatroları’nda sergilendi. Adnan Giz tarihsel makalelerine Hayat Tarih mecmuası ve Yıllarboyu Tarih dergisinde devam etti. Tarih ve Toplum dergisinin yanısıra İletişim Yayınları’nın tarihle ilgili ansiklopedilerine çeşitli madde ve çerçeve yazılar yazdı. Ömrünün son yıllarını pek severek yazdığı ve Midhat Sertoğlu merhumun “... bir daha yazılamaz eser...” diye tanımladığı Bir Zamanlar Kadıköy adlı anı kitabına ayırdı. Adnan Giz, 13 Haziran 1989’da İstanbul’da, çok sevdiği Kadıköy’de öldü.

Kitabın Adı Bir Zamanlar Kadıköy
ISBN 9789754700473
Yayın No İletişim - 56
Dizi İstanbul - 2
Alan Tarih
Sayfa 308 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Ağırlık 466 gr
Perakende Satış Fiyatı 5,56 TL
Baskı 4. baskı - Temmuz 1998 (1. baskı - Ocak 1988)
Yazar Adnan Giz
Kapak Ümit Kıvanç
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Sait Kızılırmak
Dizgi Maraton Dizgievi
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası