Bir AİHM Yargıcının Not Defteri

Biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, diğeri insan hakları hukuku araştırmacısı iki hukukçu, Rıza Türmen ve Işıl Kurnaz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) masaya yatırıyorlar. Mahkemenin kuruluş amacını, ilkelerini, işleyişini, bugünkü konumunu tartışırlarken, AİHS’nin maddelerini ayrıntılarıyla ele alarak bir insan hakları hukuku çerçevesi çiziyorlar.

Biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, diğeri insan hakları hukuku araştırmacısı iki hukukçu, Rıza Türmen ve Işıl Kurnaz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) masaya yatırıyorlar. Mahkemenin kuruluş amacını, ilkelerini, işleyişini, bugünkü konumunu tartışırlarken, AİHS’nin maddelerini ayrıntılarıyla ele alarak bir insan hakları hukuku çerçevesi çiziyorlar. AİHM’de görülmüş Türkiye ve sözleşmeye taraf diğer devletlerin dava ve karar örnekleriyle, sözleşmeyle tanınan hakların ve bu hakların ihlallerinin derinine iniyorlar. Soyut bir tartışma izlemektense, özellikle Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları sorunlarını irdeliyorlar, demokrasi ve insan haklarının vazgeçilemeyecek ilkeler olduğu fikrinden şaşmayarak bu sorunların çözümlerine ışık tutuyorlar.

Bir AİHM Yargıcının Not Defteri hem hukuk öğrencilerine ve profesyonellerine bir rehber hem de insan hakları hukukunu daha yakından öğrenmek isteyenlere bir kaynak niteliğinde...

İstanbul’da doğdu. İngiliz Erkek Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kanada McGill Üniversitesi’nde hukuk yüksek lisansı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde siyasal bilimler doktorası yaptı. 1966’da Dışişleri Bakanlığı’na girdi. Singapur ve Bern’de büyükelçi, Avrupa Konseyi nezdinde daimi delege oldu. 1998’de Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıçlığı’na seçildi. On yıl bu görevde bulundu. 2008 yılında Türkiye’ye dönünce Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2011 seçimlerinde CHP’den İzmir milletvekili seçildi. Halen sivil toplum platformlarında çalışıyor, insan hakları, hukuk ve demokrasi konularında yerli ve yabancı gazete ve dergilerde yazılar yazıyor. Güçsüzlerin Gücü (Doğan Kitap, 2015) ve Türkiye’de Demokrasi Arayışı (Doğan Kitap, 2021) adlı iki kitabı vardır.

Kitabın Adı Bir AİHM Yargıcının Not Defteri
ISBN 9789750534072
Yayın No İletişim - 3230
Dizi Başvuru - 124
Alan Hukuk İncelemeleri
Sayfa 504 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 310,00 TL
Baskı 2. baskı - Şubat 2023 (1. baskı - Kasım 2022)
Yazar Rıza Türmen
Yayına Hazırlayan Işıl Kurnaz
Editör Merve Öztürk
Kapak Suat Aysu
İllustrasyon Selçuk Demirel
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit