Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme
ISBN
9789750500763

6. baskı - Eylül 2009
248 sayfa




Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme

Ayfer T. Ünsal

Yarısı Akdeniz bölgesinde, yarısı Güneydoğu Anadolu'da; hem Akdenizli hem Doğulu... Gaziantep tarih boyunca büyük şehir olma özelliğini hep korumuş. Anadolu ile Arap dünyası arasındaki geçiş yollarının üzerinde olduğundan, bu yollardan geçen bütün kültürlerden etkilenmiş.

Yarısı Akdeniz bölgesinde, yarısı Güneydoğu Anadolu'da; hem Akdenizli hem Doğulu... Gaziantep tarih boyunca büyük şehir olma özelliğini hep korumuş. Anadolu ile Arap dünyası arasındaki geçiş yollarının üzerinde olduğundan, bu yollardan geçen bütün kültürlerden etkilenmiş. Mezopotamya, Arap, Haçlı, Eyyubi, Bizans, Memluk, Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri gelmiş, geçmiş ve etkisini bırakmış. Ermeniler ve Türkmenler orada hep olmuşlar, şehir kültürünün temel taşlarını oluşturmuşlar. Şehir kültürüyle beraber mutfak kültürü de hep gelişmiş, zenginleşmiş. Tarihinin ve kültürünün yanı sıra florası ve hayvancılığı da zengin Gaziantep'in. Özgün ve zengin bir mutfak için bütün şartlar hazır, Antepliler de ehlikeyif insanlar olunca Gaziantep mutfağı ortaya çıkmış. Elinizdeki bu kitap, yörenin Ayıntab'tan Gaziantep oluncaya kadarki tüm mutfak kültürü birikimini aktarıyor. Kitapta 164 reçete var. Reçeteler kitapta yerini almadan önce yazar tarafından tekrar tekrar denendi, ölçüler ve tarifler sizi şaşırtmasın diye... Afiyet olsun...

Kitabın Adı
Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme
ISBN
9789750500763
Yayın No
İletişim - 845
Dizi No
Dizi Dışı - 0
Alan
Yemek Kültürü
Sayfa Sayısı
248 sayfa
En
160 mm
Boy
230 mm
Ağırlık
276 gr
Baskı
6. baskı - Eylül 2009 (1. baskı - Ekim 2002)
Yazar
Ayfer T. Ünsal
Kapak
Utku Lomlu
Editör
Tuğrul Paşaoğlu, Sulhiye Gültekingil
Kapak Fotoğrafı
Said Çiçek
Uygulama
Hüsnü Abbas
Düzelti
Serap Yeğen
Baskı
Sena Ofset
Cilt
Sena Ofset

Ayfer T. Ünsal

Ayfer T. Ünsal 1953 Gaziantep doğumlu. Gaziantep Koleji mezunu. Beş sene Birleşmiş Milletler Kalkınma Programında görev aldı. Uzun yıllar Gaziantep’te halen yayımlanan yerel Sabah gazetesinde çalıştı. Son on senesinde yemek tarihi ve reçeteleri üzerine araştırmalar yaptı. 1994’te Doğu Akdeniz Mutfağında Gaziantep Yemekleri isimli iki ciltlik yemek kitabı yayımladı. Zaman zaman The Culinary Institue of America’da yemek dersleri verdi.