Yeryüzünün Yüzleri

Farklı kültürler, farklı yaşam biçimleri, insanlığın farklı coğrafyalarda farklı biçimlenişi. İçkinin Meksika'da kaktüsten (tekila), Vietnam'da pirinçten yapılışı, Tayland'da güzelleşmek için boynuna halka geçiren kadınlar, Myyanmar'da İnle Gölü'nde bambudan yapılmış adada domates yetiştiren insanlar, Hindistan Amritzar'da Altın Tapınak 'ta, gün boyunca okunan kutsal kitap,Guatemala'da içi boş tahta bir heykel olan yerel tanrıları Machimo'ya, gün boyu sigara ve içki içirerek onu hoşnut tutmaya çalışan insanlar.
Farklı kültürler, farklı yaşam biçimleri, insanlığın farklı coğrafyalarda farklı biçimlenişi. İçkinin Meksika'da kaktüsten (tekila), Vietnam'da pirinçten yapılışı, Tayland'da güzelleşmek için boynuna halka geçiren kadınlar, Myyanmar'da İnle Gölü'nde bambudan yapılmış adada domates yetiştiren insanlar, Hindistan Amritzar'da Altın Tapınak 'ta, gün boyunca okunan kutsal kitap, Guatemala'da içi boş tahta bir heykel olan yerel tanrıları Machimo'ya, gün boyu sigara ve içki içirerek onu hoşnut tutmaya çalışan insanlar...
Öte yandan, insanların, dünyanın diğer ucunda, adını bile duymadıkları ülkelerde yaşayan başka insanlarla ortaklıkları. Birbirine uzak gibi görünen inanışların, kültürlerin, yaşamların aslında ne kadar yakın olduğu. Yani farklılıkların içindeki benzerlikler, benzerliklerin içindeki farklılıklar...
10 yıllık bir sürede hazırlanan bu albümde, yeryüzünü temsil ettiği düşünülen, yeryüzünün değişik ve farklı kültürlerini yansıttığı düşünülen24 ülkede çekilen fotoğraflar var. Amaç, dünya kültürler mozaiğinin, çeşitliliğini, zenginliğini ve güzelliğini ortaya koymak.
elbette dünya kültürleri bu kitapta yer alan fotoğraflarla sınırlı değil. amaç da zaten dünya kültürlerinin bir envanterini çıkarmak değil. Ancak içinde yaşadığımız, yerel kültürlerin Batılılaştığı, tektipleştiği özgün motiflerini ve renklerini yitirdiği süreçte, bu kitap neleri kaybediyor olduğumuza bir bakış niteliğinde.

1958 İzmir doğumlu. Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Lise yıllarında fotoğrafa ilgi duydu. İlerleyen yıllarda dünyanın değişik kültürlerini ve yaşama biçimlerini görüntülemeye başladı. 1995 yılında "Yolculuk" isimli ilk saydam gösterisini yaptı. İzleyen yıllarda aralarında Tibet ve Ladak'taki dinsel yaşamı konu alan "Om Mani Padme Hum", Myanmar'daki yaşam kültürünü ele alan "Altın Yolculuk", Hindistan kültürler mozaiğini yansıtan "Gizemli Kıta Hindistan" gibi gösterilerin yer aldığı 20'yi aşkın saydam gösterisi düzenledi. Yazı ve fotoğrafları çeşitli dergilerde yayımlandı. 2003 yılında Yeryüzünün Yüzleri, 2005 yılında da Kadınların Dünyası isimli iki kişisel sergi açan sanatçı, serbest fotoğrafçı olarak çalışıyor, çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlıyor ve fotoğraf eğitimi dersleri veriyor.

http://www.goksungur.com

Kitabın Adı Yeryüzünün Yüzleri
ISBN 9789750505393
Yayın No İletişim - 1124
Dizi Dizi Dışı
Alan Antropoloji
Sayfa 144 sayfa
En 240 mm
Boy 300 mm
Ağırlık 1271 gr
Perakende Satış Fiyatı 26,85 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2005
Yazar İbrahim Göksungur
İç Fotoğraflar İbrahim Göksungur
Uygulama Suat Aysu
Baskı Sena Ofset
Cilt Kısmet Ciltevi