Para Pul Oldu
Osmanlı'da Kâğıt Para, Maliye ve Toplum

Ali Akyıldız Para Pul Oldu - Osmanlı’da Kâğıt Para, Maliye ve Toplum ile, mali bunalım dönemlerinde devletin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere çıkardığı kaimenin tarihini incelerken, toplumun kâğıt para ile kurduğu ilişkiyi, ona karşı gösterdiği güvensizliği ve kendini paradan koruma mekanizmalarıyla kâğıt paranın devlet için yarattığı sorunları uzun ve meşakkatli bir arşiv çalışmasının ürünü olarak sunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nda kâğıt paranın (kaime) kullanımı imparatorluğun yaşadığı uzun modernleşme sürecinde dikkat çekici bir deneyimdir.

Kapitalizmin kendi “imkânları” ile gelişmediği bir “piyasada”, kâğıt paranın devletin câri giderlerini finanse edeceği bir araca dönüşmesi ise kaçınılmazdır.

Ali Akyıldız Para Pul Oldu - Osmanlı’da Kâğıt Para, Maliye ve Toplum ile, mali bunalım dönemlerinde devletin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere çıkardığı kaimenin tarihini incelerken, toplumun kâğıt para ile kurduğu ilişkiyi, ona karşı gösterdiği güvensizliği ve kendini paradan koruma mekanizmalarıyla kâğıt paranın devlet için yarattığı sorunları uzun ve meşakkatli bir arşiv çalışmasının ürünü olarak sunuyor. “Para pul oldu” deyişinden, kalpazanların işlerini mükemmel yapmalarını kısıtlayan cezalara ve bunları gösteren belgelere; kâğıt parayı basan devletle, sahte paralarla ve kâğıt paranın yarattığı sorunlarla başa çıkamayınca bunları toplamak için halktan tekrar “zorunlu yardım” toplayan devletin aynılığı noktasına dikkat çeken bu çalışma, aynı zamanda Osmanlı’nın kapitalizm ile kurduğu ilişkinin devlet ve piyasa arasında nasıl bir dönüşüme uğradığını anlamak için de karşımıza oldukça canlı ve renkli bir tablo koyuyor.

1963’te Rize’ye bağlı İkizdere ilçesinin Şimşirli Köyü’nde doğdu. İlkokul ve ortaokulu köyde bitirdikten sonra Rize Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’nü kazandı. 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’ne yatay geçiş yaptı ve 1985 senesinde buradan mezun oldu. Aynı yıl, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nı kazandı. 1987’de İzmir-Aydın Demiryolu konulu tez ile yüksek lisansını tamamlayarak doktora programına kaydoldu. Osmanlı Merkez Bürokrasisinde Reform (1836-1856) adıyla hazırladığı ve 21 Temmuz 1992 tarihinde savunduğu tezle doktor oldu. 1987-89 yılları arasında iki sene Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda uzman yardımcısı olarak çalıştı. Kasım 1988’de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde açılan Yakınçağ Tarihi araştırma görevliliği imtihanını kazandı. 12 Ekim 1995 tarihinde Yakınçağ Tarihi doçenti; 28 Mart 2001 tarihinde de Yakınçağ Tarihi profesörü oldu. Halen aynı fakültede profesör olarak görev yapmaktadır. 1995’te İngiltere ve İskoçya’da araştırma ve incelemeler yaptı. Aynı yıl Türk Tarih Kurumu’nun düzenlediği yarışmada Tanzimat Dönemi Osmanlı Merkez Teşkilatında Reform isimli kitabıyla Teşvik Ödülünü aldı. 1997 yılından beri Türkiye Diyanet vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin çıkardığı İslam Ansiklopedisi’nin Türk Tarihi ve Medeniyeti Heyeti’nde müellif-redaktör olarak görev yapmaktadır. Temmuz-Ağustos 2000 tarihlerinde Londra Ekonomi ve siyaset Bilimi Okulu ve Doğu ve Afrika Araştırmaları Okulu’nda misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Eylül 2001’de Islamic Area Studies projesi çerçevesinde Tokyo Üniversitesi’nde bir hafta süreyle ders verdi. Yazarın daha önce yayımlanmış eserleri: Tanzimat Dönemi Osmanlı Merkez Teşkilatında Reform (1836-1856), Eren Yayınları,1993; Osmanlı Finans Sisteminde Dönüm Noktası: Kağıt Para ve Sosyo-Ekonomik Etkileri, Eren Yayınları, 1996; Mümin ve Müsrif Bir Padişah Kızı Refia Sultan, Tarih Vakfı Yurt Yayınları,1998; Osmanlı dönemi Tahvil ve Hisse Senetleri, ‘Ottoman Securities’, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001.
Kitabın Adı Para Pul Oldu
Alt Başlık Osmanlı'da Kâğıt Para, Maliye ve Toplum
ISBN 9789750501111
Yayın No İletişim - 876
Dizi Araştırma-İnceleme - 138
Alan Tarih, Politika/Siyaset
Sayfa 496 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 358 gr
Perakende Satış Fiyatı 335,00 TL
Baskı 4. baskı - Ocak 2024 (1. baskı - Mart 2003)
Yazar Ali Akyıldız
Kapak Utku Lomlu
Uygulama Suat Aysu
Düzelti Serap Yeğen
Dizin Ali Akyıldız
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.