Tarihten Siyasete Eleştiri Yazıları

Tarihten Siyasete, Perry Anderson’ın 1982-1992 yılları arasında yazdığı makalelerden oluşuyor. Kitapta yazarın, farklı alanlarda çalışmış, bakış açıları ve ilgileri bakımından büyük farklılık gösteren düşünürler üzerine eleştirileri yer alıyor. Bu düşünürlerin bir kitapta bir araya gelmesinin nedeni, yapıtlarının, tarih ile siyasetin kesiştiği noktada buluşması.
Tarihten Siyasete, Perry Anderson’ın 1982-1992 yılları arasında yazdığı makalelerden oluşuyor. Kitapta yazarın, farklı alanlarda çalışmış, bakış açıları ve ilgileri bakımından büyük farklılık gösteren düşünürler üzerine eleştirileri yer alıyor. Bu düşünürlerin bir kitapta biraraya gelmesinin nedeni, yapıtlarının, tarih ile siyasetin kesiştiği noktada buluşması. “Modernizm” ile “modernleşme”nin diyalektiğini araştıran Marshall Berman; devrimin tarihçisi Isaac Deutscher ile antikite tarihçisi Geoffrey de Ste. Croix; liberalizmin filozofları Norberto Bobbio ile Isaiah Berlin; bilim, büyülenme, anlam krizi gibi izlekler açısından ortaklıkları değerlendirilen Max Weber ile Ernest Gellner; ulusal kimlik meselesi bağlamında Fernand Braudel; kültürel sürekliliklerin izini süren Carlo Ginzburg, kitabın bölümlerine isimlerini veren yazarlar arasında yer alıyor. Postmodern söylemde yerleşik bir izlek olan “tarihin sonu” fikrinin kökenlerini araştıran son bölüm, Kojevé ile Fukuyama’nın bu alandaki katkılarını değerlendirdikten sonra, siyasî ufkun bütünüyle kapandığı inancına dayanan tarih-sonrası tablosunda sosyalizmin yerini irdeliyor. Siyasî yaklaşımına hiç yakınlık duymadığı bir yazarın entelektüel gücünü de, siyasî açıdan yakın olduğu bir figürün eksikliklerini de aynı mesafeyle ortaya koyan Anderson, entelektüel hayatının büyük kısmını vakfettiği bir alanda, derin hayranlıkların ve titiz sorgulamaların damgasını vurduğu değerlendirmeler sunuyor.

1938’de Londra’da doğdu. Savaş yıllarını ABD’de geçirdikten sonra ailesiyle birlikte İrlanda’ya taşındı. 1956 yılında gittiği Oxford’da Rus ve Fransız dilleriyle ilgilendi. İngiliz Yeni Sol’u içerisindeki önemli simalardan biri olarak uzun yıllardır New Left Review’un editörlüğünü yürüten Anderson, Verso Yayınevi’nin kurulmasına katkıda bulundu. Postmodernitenin Kökenleri (2002), Tarihten Siyasete Eleştiri Yazıları (2003), Batı Marksizmi Üzerine Düşünceler (2004), Antikiteden Feodalizme Geçişler (2017) adlı kitapları da İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Kitabın Adı Tarihten Siyasete Eleştiri Yazıları
Orijinal Adı A Zone of Engagement
ISBN 9789750501067
Yayın No İletişim - 867
Dizi Politika - 40
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 509 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 363 gr
Perakende Satış Fiyatı 30,56 TL
Baskı 1. baskı - Ocak 2003
Yazar Perry Anderson
Çeviren Simten Coşar
Yayına Hazırlayan Elçin Gen
Kapak Utku Lomlu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Asude Ekinci
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset