"Parçası, Tanığı, Mahkumu, Sürgünü Oldum"

İbrahim Küreken, “parçası, tanığı, mahkûmu, sürgünü” olduğu Kürt ulusal hareketinin 1960’lardan günümüze uzanan yaklaşık elli yıllık bir kesitinden canlı tecrübeler aktarıyor.

“Köylüye özgüven gelmişti. Eskiden durmadan onlara hakaret eden şehirli insanlar ve hatta köydeki toprak sahipleri eski rahatlıklarıyla hakaret edemiyorlardı. Herhangi bir saldırıya karşı da kendileri savunma mekanizmaları geliştirmişti. Şehre gelirken onlara ‘Kürt’ diye taş atan Kürt çocuklar artık onları savunan gençler olmuşlardı. (…) O döneme denk düşen önemli bir değişim daha yaşanmaktaydı. Büyük toprak sahipleri traktör kullanmaya başlayınca toprağa bağlı yaşayan köylülerin çoğu köylerden kovuldu. Bu köylüler işsiz, evsiz bir şekilde şehrin sokaklarının yolunu tuttu. Bu zoraki göçün şehirlerdeki toplumsal dönüşümü önemli oranlarda etkilediğini özellikle belirtmekte yarar vardır.”

İbrahim Küreken, “parçası, tanığı, mahkûmu, sürgünü” olduğu Kürt ulusal hareketinin 1960’lardan günümüze uzanan yaklaşık elli yıllık bir kesitinden canlı tecrübeler aktarıyor. Bu harekete damgasını vuran temel gelişmelerin ve “ana akımın” yanı sıra ’70’lerin DDKD (Devrimci Demokratik Kültür Derneği), Kawa hareketi ve TKDP’sindeki (Türkiye Kürdistanı Demokrat Partisi) mücadeleler… Hapishane zulmü… Yakın dönemde başka partilerin yanı sıra Hak-Par tecrübesi… Sadece “siyaset” yok Küreken’in anılarında. 1950’lerin ve ’60’ların Siverek’inde gündelik hayat ve aşiret düzeni var. Değişik dönemlerde Türkiye’de, Ukrayna’da, Rusya’da, Sibirya’da inşaatlarda geçen günler ve insan ilişkileri var. Aslında, bütün bir hayatı kat eden insan ilişkilerinin geniş bir panoraması var.

1953’te Siverek’in Nevelmazi köyünde doğdu. İlkokulu, ortaokulu ve meslek lisesini Siverek’te bitirdikten sonra 1972’de Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okulu’na (yeni ismi ile Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi) girdi. 1975’te Ankara’da kurulan Devrimci Demokratik Kültür Derneği’ne (DDKD) üye oldu. O dönem Ankara’da faaliyet gösteren Siverek Yüksek Tahsil Kültür Derneği’nin iki dönem başkanlığını yürüttü. 1979-80 öğrenim döneminde Diyarbakır Meslek Lisesi’nde öğretmenlik, 1981’den itibaren inşaatlarda teknik eleman olarak yöneticilik yaptı. 1985’te TKDP ve Kawa davalarından yargılandı, Diyarbakır 5 No.lu Cezaevi’nde bir yıl yattı. 1990-91 yıllarında Halkın Emek Partisi Ankara il yönetiminde bulundu. 1991 yılında Ankara’da kurduğu Beybun Yayınevi’nden çıkardığı Ekrem Cemilpaşa’nın Muhtasar Hayatım kitabından ötürü 18 ay ceza aldı ve 1996-97 yıllarında Haymana Cezaevi’nde yattı. 1990’da faaliyet gösteren Demokrasi ve Barış Partisi’nin parti meclisinde bir dönem yer aldı. 2006-2011 arasında Hak ve Özgürlükler Partisi’nde (HAK-PAR) parti meclisi üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 1993-2006 yılları arasında Rusya’da inşaat yöneticiliği yaptı. Dengê Kawa, Deng, Demokrat, Dema Nu, Kızılbaş dergilerinde, Star gazetesinde ve Kurdinfo, Kovarabir, Argun internet sitelerinde yazıları yayımlandı. Ankara’da yaşıyor.
Kitabın Adı "Parçası, Tanığı, Mahkumu, Sürgünü Oldum"
ISBN 9789750520112
Yayın No İletişim - 2350
Dizi Anı - 71
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı, Politika/Siyaset, Tarih
Sayfa 304 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 253 gr
Perakende Satış Fiyatı 9,00 TL
Baskı 1. baskı - Ağustos 2016
Yazar İbrahim Küreken
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Hüner Aydın
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit