MutfakTarih
ISBN
9789750518591

2. baskı - Şubat 2016
248 sayfa
22,50 TL




MutfakTarih

Yemeğin Politik Serüvenleri
Burak Onaran

Mutfaktarih, önce yerel örneklere eğiliyor: Yeme içme alışkanlıklarının nasıl dönüştüğüne, milli mutfak kurgusuna, domuz eti tartışmalarına, mutfak kültürünün rafine biçimlerde sunulmasının aşamalarına odaklanıyor. Ardından savaşlar ve propaganda aracılığıyla dönüşen uluslararası mutfak kültürüne, beslenme rejimlerine, kalori ve istatistik tartışmalarına, diplomasinin sofra etrafında gelişen taktiklerine, devletin mutfağa nasıl müdahil olduğuna eğilerek zengin bir çerçeve çiziyor.

Mutfak ve yemek kültürü toplumsal tarihle iç içedir. Toplumsal, ekonomik ve siyasi tarihten gelen gizli ve aşikâr birçok iz taşır. Gıdaların tasnifinden pişirme tekniklerine, mutfak mimarisinden sofra düzeni ve adabına kadar uzanan geniş araziyi siyasi ve toplumsal veçheleriyle beraber yeniden düşünmek, toplumlar ve kültürleri hakkında ilginç ipuçları ve esaslı bilgiler sunar.

Mutfaktarih, önce yerel örneklere eğiliyor: Yeme içme alışkanlıklarının nasıl dönüştüğüne, milli mutfak kurgusuna, domuz eti tartışmalarına, mutfak kültürünün rafine biçimlerde sunulmasının aşamalarına odaklanıyor. Ardından savaşlar ve propaganda aracılığıyla dönüşen uluslararası mutfak kültürüne, beslenme rejimlerine, kalori ve istatistik tartışmalarına, diplomasinin sofra etrafında gelişen taktiklerine, devletin mutfağa nasıl müdahil olduğuna eğilerek zengin bir çerçeve çiziyor.

“Tarihten mutfağa, mutfaktan tarihe pencereler açmaya ve açtığı pencerelerden sarkıp, kudreti yettiğince panoramik bir görüntü elde etmeye çalışan makaleler bunlar. Savaş, diplomasi, propaganda, toplumsal cinsiyet, milliyetçilik, tüketim toplumu, turizm, nüfus, din gibi birçok altbaşlığa temas ediyorlar. Yemek ve mutfak kültüründen hareketle bu temaları ele almaya; bunlarla mutfak arasındaki ilişkinin, etkileşimin izini sürmeye çalışıyorlar.”
BURAK ONARAN

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.
Kitabın Adı
MutfakTarih
Alt Başlık
Yemeğin Politik Serüvenleri
ISBN
9789750518591
Fiyat
22,50 TL
Kapak
Kruşçev ve Nixon, Amerikan Ulusal Fuarı'ndaki mutfak standı önünde tartışırlarken (Moskova 1959, © Associated Press).
Yayın No
İletişim - 2243
Dizi No
Tarih - 103
Alan
Yemek Kültürü
Sayfa Sayısı
248 sayfa
En
130 mm
Boy
195 mm
Ağırlık
205 gr
Baskı
2. baskı - Şubat 2016 (1. baskı - Aralık 2015)
Yazar
Burak Onaran
Editör
Kerem Ünüvar
Kapak
Suat Aysu
Uygulama
Hüsnü Abbas
Düzelti
Ekrem Solgun
Baskı ve Cilt
Sena Ofset

Burak Onaran

Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans (1997), Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans (2002), EHESS-Paris’te (École des hautes études en science sociales) doktora (2009) eğitimini tamamladı. XIX. yüzyıl Osmanlı siyasal ve toplumsal tarihinin yanı sıra, tarihyazımı, yemek ve mutfak kültürünün politik veçheleriyle ilgili çeşitli dergi ve derleme kitaplarda yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Doktora tezine dayanan kitabı Détrôner le Sultan: Deux conjurations à l’époque des réformes ottomanes: Kuleli (1859) et Meslek (1867), Peeters Yayınevi tarafından 2013’te yayımlandı. Tanzimat döneminin padişahı hedef alan ilk iki gizli teşkilatına odaklanarak, Osmanlı İmparatorluğu’nda iktidarın yapısının, politik alanının ve tebaa-devlet ilişkisinin dönüşümünü tartışan bu çalışmanın Türkçe tercümesi İletişim Yayınları tarafından yakında yayımlanacaktır. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.