Kürdistan'da Sivil Toplum

Türkiye Kürdistanı’nın iç âlemine geniş bir bakış… Kürt toplumunun geçirmekte olduğu büyük değişimi anlamak ve toplumsal-kültürel çoğulluğu görmek için mükemmel bir rehber.

Kürt coğrafyasında, kültür sanattan toplumsal dayanışmaya, insan hakları mücadelesine, ekolojistlere, kadın hareketine, dinî yapılara, araştırma kuruluşlarına uzanan büyük bir canlılık var. Şeyhmus Diken ve Nurcan Baysal’ın söyleşileri, sivil toplum alanındaki bu hareketliliğin rengârenk bir panoramasını seriyor önümüze. Türkiye Kürdistanı’nın iç âlemine geniş bir bakış… Kürt toplumunun geçirmekte olduğu büyük değişimi anlamak ve toplumsal-kültürel çoğulluğu görmek için mükemmel bir rehber.

DİYARBAKIR Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vak., Engelliler Mec., Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Der., Dicle Toplumsal Araştırmalar Mer. Der., Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Der., Çocuklar İçin Aynı Çatı Altında Der., Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Yard. Der., Umut Işığı Kadın Kooperatifi, Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Kürt Yazarlar Der., Göç ve İnsani Yard. Vakfı, Ekoloji Der., Dicle Fırat Kültür Sanat Der., Toplumsal Duyarlılık ve Şiddet Karşıtları Der., Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Der.Fed., 78’liler Dayanışma ve Araştırma Der., Keskesor LGBTİ Oluşumu, Kürdistan Azadî İnisiyatifi, Öze Dönüş Platf., Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Der., Demokratik Toplum Kongresi, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Der.,Özgür Gazeteciler Cem., İHD, Mazlumder, Bağlar Kadın Kooperatifi, Amed Dernekler Platformu, Din Âlimleri Der., Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Der., MARDİN Mezopotamya Sanat Der., Gençlik Der., Sami Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Der., Anadolu Arap Der., Nûbihar Der., Bethnahrin Asurî, Keldanî, Süryanî, Aramî Bir. Der., SİİRT Gazeteciler Cem., Berfin Kadın Danışma Mer., İHD, Kamer Vak. ELAZIĞ Mamuret-ül Aziz Vak., Cem Kültür Mer. Der., Musıki Konservatuvarı Der. VAN Kadın Der., Anka Kültür Der., Göç-Der, İnsan Hakları Eğitim, Kültür, Sosyal Yard. ve Day. Der., Depremzedelerle Day. Der., Çevre ve Tarihi Eserleri Kor. Der., Kadın Dengbêjler, Genç İş Adamları Der. URFA GAP Ekolojik Tarımsal Kalk. ve Sosyolojik Day. Der., Ortadoğu Arapları Yard. ve Kültür Der., Sıra Geceleri Arş. Der., Fikir Masası Platformu, Yaşam Evi Day. Der. ADIYAMAN Kâhta Samyeli Halk Oyunları Eğ. Kül. ve Gençlik Der., Sanayici ve İş Adamları Der., Mevsimlik Tarım İşçileri Der. KARS Boğatepe Çevre ve Yaşam Der., Kuzeydoğa Der. BATMAN Kültür ve Sanat Der., Koçerler Day. Der., Mazlumder, Peygamber Sevdalıları Platformu ve Mustazaflar Cem. MUŞ Kadın Der., Genç Aktivistler Der. BİNGÖL Bingöl Der. MALATYA Bilgi Yolu Eğitim Kültür Sanat ve Sosyal Araş. Mer. Der., Rişvanlılar Der., Protestan Kilisesi Tem. ŞIRNAK Roboski Der., Çevre Plat., Mem û Zîn Kültür Sanat Mer. BİTLİS Özgür-Der, Hür Akademiya Der., Beş Minare Düşünce Akademisi Der. HAKKÂRİ Cölemerik Öğr. Der., Ati Gençlik Der., Gever Kültür Sanat Mer. ve Yüksekova Haber Mer. DERSİM Doğa Gönüllüleri/Munzur Doğa Aktivistleri, Bedensel Engelliler Der., Yenigün Kadın Der., Dersimspor Taraftar Derneği-Kızıl Şahinler AĞRI Kültür Yar. ve Day. Der.

1975 Diyarbakır doğumlu. Diyarbakır Anadolu Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. 1997-2007 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bağlı olarak Diyarbakır ve çevresinde kalkınma ve yoksulluk konularında projeler yürüttü. 2008-2013 yılları arasında Hüsnü Özyeğin Vakfı’nda kırsal kalkınma program direktörü olarak çalıştı. Diyarbakır’da zorunlu göç, yoksulluk, kalkınma, kadınlar ve Kürt sorunu konusunda çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kuruluşunda ve çalışmalarında yer aldı. Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) kurucularından biridir. Kadın İçin Küresel Fon, Acil Destek Fonu gibi çeşitli uluslararası fon kuruluşları ve vakıfların Ortadoğu danışmanlığını yapmaktadır. Farklı dergi ve gazetelerde Kürt sorunu, kalkınma ve yoksulluk konularında yazmaktadır. İletişim’den daha önce O Gün (2014) ve Kürdistan’da Sivil Toplum (Şeyhmus Diken’le birlikte, 2015) kitapları çıktı. IŞİD tarafından zorla alıkonulan kadınları kurtarmak ve onlarla dayanışmak için 2015 yılında Diyarbakır’da kurulan Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’nun üyesidir.

Diyarbakır Suriçi’nin Alipaşa Mahallesi’nde doğdu. Liseye kadar Diyarbakır’da okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Bilimler Bölümü’nü bitirdikten sonra üç yıl mülki idare amirliği yaptı. 12 Eylül askerî darbesi mağduru olarak memuriyet hayatı sona erdi.

Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi ve Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Merkezi’nin Diyarbakır temsilcisidir. www.bianet.org yazarıdır. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda yönetici, danışma kurulu üyesi, temsilci ve sivil toplum aktivistidir. 13 şiiri Udi Yervant tarafından bestelenmiş, “Diyarbekir Hikâyeleri” oyunu İmgesel Düşler Tiyatro Topluluğu tarafından oyunlaştırılmıştır.

İletişim Yayınları tarafından yayımlanmış kitapları: Sırrını Surlarına Fısıldayan Şehir: Diyarbakır (2002), Diyarbekir Diyarım, Yitirmişem Yanarım (2003), İsyan Sürgünleri (2005), Amidalılar - Sürgündeki Diyarbekirliler (2007), “Ula Fılle Hoşgeldin” (2012) ve Kürdistan’da Sivil Toplum (Nurcan Baysal ile birlikte, 2015), Ahmed Arif - Abisi Olmak Halkının (2018). Diğer kitapları şunlardır: Kürdîlihicazkâr Metinler (Doruk,1997), Güneydoğu’da Sivil Hayat (Metis, 2001), Tango ve Diyarbakır (Lis, 2004), Taşlar Şahit (Lis, 2008), Zevalsiz Ömrün Sürgünü Mehmed Uzun (Lis, 2009), Diyarbekir El Sallıyor (Diyarbakır Tabip Odası, 2009), Bir Kürdün AKP Okumaları (Evrensel, 2009), Gittiler İşte (Aras, 2011), Bir İnsan Hakları Delisi Rıdvan Kızgın (Dipnot, 2012), ŞehrAmed (Heyamola, 2014), Amida Ana (Can, 2014), Memleket Ahvali (Dipnot, 2016), Ahım Var Diyarbakır (Aras, 2017), Coğrafya Kederdir (arketip 2020). Kitapları Fransızca, İngilizce, Almanca, Bulgarca ile Kürtçenin Kurmancî ve Sorani lehçelerine çevrilip basılmıştır.

Twitter: @SeyhmusDiken
Facebook: Şeyhmus Diken
İnstagram: seyhmusdiken
E-mail: [email protected]

Kitabın Adı Kürdistan'da Sivil Toplum
ISBN 9789750517617
Yayın No İletişim - 2155
Dizi Bugünün Kitapları - 183
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 912 sayfa
En 150 mm
Boy 215 mm
Ağırlık 921 gr
Perakende Satış Fiyatı 500,00 TL
Baskı 1. baskı - Mayıs 2015
Yazar Nurcan Baysal, Şeyhmus Diken
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Recep Ersel Erge
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Sine Boran
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Birhan Koçak
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset