İktisat İdeolojisinin Eleştirisi

İktisat ideolojisi modern toplumların tahayyül dünyasına damgasını vurdu. Bu ideolojinin eleştirisi başka bir toplumsal ilişki düzeni hayal edebilmenin kaçınılmaz ilk adımını oluşturuyor. İnsanların “özünde” iktisadi dürtüler mi yatıyor? İktisadi ilişkiler modern toplumların altyapısını mı oluşturuyor? Bu sorular, modern toplumsal tahayyülün inanç dünyasını sarsmak ve toplumsal pratikten türeyen ama doğal ya da nesnel kurallar kılığında geri dönüp toplumsal pratiği belirleyen iktisat simgeselini sorgulanabilir kılmak için önemli.

İktisat ideolojisi modern toplumların tahayyül dünyasına damgasını vurdu. Bu ideolojinin eleştirisi başka bir toplumsal ilişki düzeni hayal edebilmenin kaçınılmaz ilk adımını oluşturuyor. İnsanların “özünde” iktisadi dürtüler mi yatıyor? İktisadi ilişkiler modern toplumların altyapısını mı oluşturuyor? Bu sorular, modern toplumsal tahayyülün inanç dünyasını sarsmak ve toplumsal pratikten türeyen ama doğal ya da nesnel kurallar kılığında geri dönüp toplumsal pratiği belirleyen iktisat simgeselini sorgulanabilir kılmak için önemli. İktisat ideolojisi, özgürlük ve demokrasinin harcını oluşturacakları başka bir toplumsal ilişki düzeni tasarlayabilmenin önünde epistemolojik bir engel olarak duruyor. Kendini iktisadi dürtülerin esiri ya da başarılı bir aktörü olarak gören günümüz insanına, içinde yaşadığı ve kendisinin ürünü olan bu toplumun, sandığı kadar iktisadi dürtülerle dönmediğini gösterebilmek gerekiyor. Saf iktisadiyat toplumunun mümkün olmadığını, iktisadi toplumun kendini yeniden üretmek için iktisat dışı ilişki ve değerlere bağımlı olduğunu görmek, bize, iktisat toplumunu özgürlük ve demokrasi yolunda aşabilmenin imkânlarını gösterecektir. Ahmet İnsel, İktisat İdeolojisinin Eleştirisi’nde bunları deniyor.

1955’te İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesi İktisat Bölümü’nde yaptı ve aynı üniversitede iktisat doktorası hazırladı. Sorbonne’da öğretim üyeliğine başladı. Daha sonra Galatasaray Üniversitesi’nde çalıştı. Türkçe yayımlanmış kitapları: Türkiye Toplumunun Bunalımı (Birikim Yayınları, 1990; İletişim Yayınları, 2019), Düzen ve Kalkınma Kıskacında Türkiye (Ayrıntı Yayınları, 1996), İktisat İdeolojisinin Eleştirisi (Birikim Yayınları, 1993), Solu Yeniden Tanımlamak (Birikim Yayınları, 2000), Neo-Liberalizm: Hegemonyanın Yeni Dili (2004), Ergenekon’a Gelmeden... (Ümit Kıvanç’la birlikte, Birikim Yayınları, 2008), Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog (Michel Marian ile birlikte, İletişim Yayınları, 2010), Sosyalizm: Esasa, Ufka ve Bugüne Dair (Birikim Yayınları, 2010), Türkiye’de Ordu (Ali Bayramoğlu’yla birlikte, Birikim Yayınları, 2013; İletişim Yayınları, 2017), Şiddet, Siyaset ve Medenilik (Étienne Balibar, Pınar Selek ve Marie-Claire Caloz-Tschoopp (der.) ile birlikte, İletişim Yayınları, 2014).

Kitabın Adı İktisat İdeolojisinin Eleştirisi
ISBN 9789750535987
Yayın No İletişim - 3375
Dizi Birikim Kitapları - 39
Alan Ekonomi
Sayfa 261 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 212,00 TL
Baskı 2. Basım 1. baskı - Ocak 2024
Yazar Ahmet İnsel
Kapak Fatoş Gencosman
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Sezar Atmaca
Baskı Meteksan Matbaacılık
Cilt Meteksan Matbaacılık
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.