Bir Köroğlu Bir Ayvaz
Sıradışı Bir Aşk Öyküsü

Recep Maraşlı, Bir Köroğlu Bir Ayvaz’da, destanın muhtelif anlatımlarında, hem Köroğlu hakkında, hem Köroğlu Ayvaz ilişkisi hakkında çizilen resimlerin çok katlı bir okumasını yapıyor.

“Doğu ozanlarının dilinden düşmeyen bu ‘32 kısım tekmili birden’ kahramanlık destanının iki kahramanı arasındaki ilişki; sadece iki yiğit cengâver arasındaki silah arkadaşlığı mıydı, sırdaşlık ve yıkılmaz bir dostluk muydu; yoksa Köroğlu’nun delidolu yaşamı gibi delicesine bir tutku, bir erkek aşkı mı?”

Recep Maraşlı, Bir Köroğlu Bir Ayvaz’da, destanın muhtelif anlatımlarında, hem Köroğlu hakkında, hem Köroğlu Ayvaz ilişkisi hakkında çizilen resimlerin çok katlı bir okumasını yapıyor.

16. yüzyılda yaşamış gerçek bir kişilik olan Köroğlu nasıl destan kahramanına dönüştü? Destanların, rivayetlerin anlattığı Köroğlu “kim”di? Bir Celâlî mi; zenginden alıp yoksula veren bir “sosyal eşkıya” mı? Yoksa yüksek otoriteyle alıp vereceği olmayan “normal” bir “haydut” mu? Ve Ayvaz “kim”di? Oğul mu, sevgili mi? Bu aşk nasıl tasvir edildi, nasıl güzellemeler yapıldı ve bu anlatılar zamanla nasıl “heteronormatif” onarımlardan geçti?

Bir Köroğlu Bir Ayvaz’da, halk edebiyatındaki zengin Köroğlu literatürünün ve Köroğlu imgesinin popüler siyasi tahayyüldeki kullanımlarının zengin bir dökümünü de buluyoruz.

“sıra dışı bir aşk öyküsü”nün izini sürüyor.

1956 Erzurum doğumlu. Yazar, yayıncı. Komal Yayınları, Stêrka Rizgari dergisi ve Gelawej sitesini yönetti. Türkiye’de 12 Mart ve 12 Eylül dönemleri dahil yayın faaliyetlerinden dolayı toplam 14 yıl hapis yattı. Siyasi Savunma, Ermeni Ulusal Demokratik Hareketi ve 1915 Soykırımı, Diyarbakır ya da Sodom’un 5 No’lu Zindandaki Bin Günü isimli kitapları var. Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve grafik çalışmaları yayımlanıyor. 1999 yılından beri Berlin’de yaşıyor.

Kitabın Adı Bir Köroğlu Bir Ayvaz
Alt Başlık Sıradışı Bir Aşk Öyküsü
ISBN 9789750535567
Yayın No İletişim - 3340
Dizi Bugünün Kitapları - 284
Alan Edebiyat Eleştirisi ve Tarihi
Sayfa 208 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 153,00 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2023
Yazar Recep Maraşlı
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan İrfan Eroğlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit