Türkler, Türkiye ve İslam
Yaklaşım, Yöntem ve Yorum Denemeleri

Alanında otorite olarak kabul edilen Ahmet Yaşar Ocak bu kitabında yer alan makaleleriyle, Tanzimat’la başlayarak bütün Cumhuriyet tarihi boyunca, gündelik hayattan siyasete, hukuktan kültüre birçok alanda zaman zaman ateşli tartışmaların, zaman zamansa çatışmaların konusu olan İslâm’ın rolü meselesine ışık tutuyor. Kitap, ‘Türk’, ‘Ortodoks’, ‘Heterodoks’, ‘Halk’ ya da ‘Fundamentalist’ gibi öntanımlarla anılan ve tartışılan İslâmiyet kavramına açıklık getirmeyi amaçlayan 10 makaleden oluşuyor.

Alanında otorite olarak kabul edilen Ahmet Yaşar Ocak bu kitabında yer alan makaleleriyle, Tanzimat’la başlayarak bütün Cumhuriyet tarihi boyunca, gündelik hayattan siyasete, hukuktan kültüre birçok alanda zaman zaman ateşli tartışmaların, zaman zamansa çatışmaların konusu olan İslâm’ın rolü meselesine ışık tutuyor. Kitap, ‘Türk’, ‘Ortodoks’, ‘Heterodoks’, ‘Halk’ ya da ‘Fundamentalist’ gibi öntanımlarla anılan ve tartışılan İslâmiyet kavramına açıklık getirmeyi amaçlayan 10 makaleden oluşuyor. Türklerin İslâmiyet’e bakışının tarihsel süreçteki değişimini inceleyen Ahmet Yaşar Ocak, Cumhuriyet döneminde İslâmiyet’in aldığı biçimleri ve devletin din politikasını da ayrı ve önemli bir tartışma konusu olarak ele alıyor. “Kemalist Müslümanlık”ı, Aleviliği, heterodoks ya da “sapkın” sıfatıyla anılan değişik İslâmiyet yorumlarını ele alan yazılar ise kitabın önemini ve zenginliğini artırıyor.

Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde master ve Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nde de doktora yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olan Ocak, özellikle heterodoks İslâm'a dair çalışmaları ile tanınıyor. Ocak'ın 1980'lerden bu yana yayımlanan eserlerinin arasında Babailer İsyanı, Bektaşi Menakibnamelerinde İslâm Öncesi İnanç Motifleri, İslam Türk İnançlarında Hızır yahut Hızır İlyas Kültü, Osmanlı İmparatorluğu'nda Marjinal Sufilik: Kalenderiler, Kültür Kaynağı olarak Evliye Menakipnameleri, Türk Folklorunda Zındıklar ve Mülhidler(Tarih Vakfı, 1998), Türkler, Türkiye ve İslâm (İletişim Yayınları, 1999) ve Alevî ve Bektaşî İnançlarının İslâm öncesi Temelleri (İletişim Yayınları, 2000) de bulunuyor.
Kitabın Adı Türkler, Türkiye ve İslam
Alt Başlık Yaklaşım, Yöntem ve Yorum Denemeleri
ISBN 9789754707328
Yayın No İletişim - 549
Dizi Araştırma-İnceleme - 88
Alan Tarih, Politika/Siyaset
Sayfa 208 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 154 gr
Perakende Satış Fiyatı 153,00 TL
Baskı 17. baskı - Nisan 2021 (1. baskı - Temmuz 1999)
Yazar Ahmet Yaşar Ocak
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Sait Kızılırmak
Kapak Resmi Osman Hamdi Bey
Dizin Özgür Yıldız
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset