Türkiye ve Ermeni Hayaleti
Soykırımın İzinde Adımlar

Her ikisi de gazetelerinde Türkiye muhabirliği yapan Guillaume Perrier ve Laure Marchand, röportaj ve araştırmalardan oluşan bu derlemede, bir yüzyıl aradan sonra soykırımın hâlâ capcanlı olan gerçekliğini ve soykırımın inkârının “hasta” ettiği Türk ve Ermeni toplumları üzerinde yarattığı sonuçları keşfe çıkıyorlar. Adları değiştirilmiş, evleri, kiliseleri yıkılmış köylerde, soykırımda canını kaybetmiş, yahut bir şekilde kaçmış, kurtulmuş insanların çocuklarını, torunlarını bulup konuşturuyorlar. Resmî tarihin karşısına, onların hikâyelerini, onların tarihlerini koyuyorlar.
“Laure Marchand ve Guillaume Perrier elinizdeki kitapta, Türkiye’de yokluk haline getirilmiş varlığın peşine düşmüşler. Yüzümüze bir ayna tutarak, bu yokluğun izlerini bize gösteriyorlar. Bize bu kendi kendinize yarattığınız sırça köşkten, bir hayaller ve halüsinasyonlar dünyası olan ‘iletişimsel gerçeklik’ten kurtulmadıkça huzura ve rahata kavuşamayacağımızı hatırlatıyorlar.”
TANER AKÇAM

Kanayan bir yaranın üzerinde barış inşa edilebilir mi? Fransız tarihçi Pierre Vidal-Naquet “inkârcılık bizzat soykırımın devamı, hatta en incelikli, nihai evresidir,” diyor. Buna göre, Türk resmî görüşü de, inkâr politikasıyla yaranın kapanmasına engel oluyor. Bir yandan Ermenistan’la oynanan futbol maçlarındaki dostluk girişimleri, bir yanda Sevag Balıkçı olayı… Fransa’da inkâra karşı çıkartılan yasa… Hrant Dink cinayeti… Her ikisi de gazetelerinde Türkiye muhabirliği yapan Guillaume Perrier ve Laure Marchand, röportaj ve araştırmalardan oluşan bu derlemede, bir yüzyıl aradan sonra soykırımın hâlâ capcanlı olan gerçekliğini ve soykırımın inkârının “hasta” ettiği Türk ve Ermeni toplumları üzerinde yarattığı sonuçları keşfe çıkıyorlar. Adları değiştirilmiş, evleri, kiliseleri yıkılmış köylerde, soykırımda canını kaybetmiş, yahut bir şekilde kaçmış, kurtulmuş insanların çocuklarını, torunlarını bulup konuşturuyorlar. Resmî tarihin karşısına, onların hikâyelerini, onların tarihlerini koyuyorlar.


Gazeteci. Le Figaro gazetesi Türkiye muhabiri. 2004’te Tür¬kiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş müzakereleri başladığından beri ülkedeki, bilhassa “Ermeni sorunu” hakkındaki gelişmeleri yakından takip etmiştir.
Gazeteci. Le Monde gazetesi Türkiye muhabiri. 2004’te Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş müzakereleri başladığından beri ülkedeki, bilhassa “Ermeni sorunu” hakkındaki gelişmeleri yakından takip etmiştir. Eserleri: Marrakech et le Sud marocain (Vincent Noyoux, Laurent Gontier ve Raphaelle Vinon’la birlikte, Gallimard Loisirs, 2012); Fès, Meknès: Les plus belles médinas du nord du Maroc (Vincent Martigny, Hervé Milon, Vincent Noyoux ve Raphaelle Vinon’la birlikte, Gallimard Loisirs, 2012); La Mémoire du lecteur: Essai sur Albertine disparue et Le Temps retrouvé, (Editions Classiques Garnier, 2011).
Kitabın Adı Türkiye ve Ermeni Hayaleti
Alt Başlık Soykırımın İzinde Adımlar
Orijinal Adı La Turquie et le fantôme Arménien. Sur les traces du génocide
ISBN 9789750515101
Kapak Ergen'de (Dersim) bir Ortaçağ Ermeni Manastırı’nın kalıntısı, Antoine Agoudjian (2011)
Yayın No İletişim - 1992
Dizi Bugünün Kitapları - 161
Alan Politika/Siyaset, Tarih
Sayfa 288 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 238 gr
Perakende Satış Fiyatı 217,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2014
Yazar Laure Marchand, Guillaume Perrier
Çeviren Renan Akman
Önsöz Taner Akçam
Editör Can Belge
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ziya Osman Bangu
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset