Savaştaki İmparatorluklar 1911 - 1923

Elinizdeki kitap, Cihan Harbi’ni alışılagelmişin dışında hem daha geniş bir zaman aralığında hem de daha geniş bir coğrafyada ele alıyor.

Elinizdeki kitap, Cihan Harbi’ni alışılagelmişin dışında hem daha geniş bir zaman aralığında hem de daha geniş bir coğrafyada ele alıyor. Üç büyük imparatorluğun haritadan silinmesine neden olan bu savaşı imparatorluklar savaşı olarak tanımlıyor. Ve bu savaşın, sömürgelerin yalnızca askerî değil, ekonomik ve mali kaynaklarıyla birlikte katılımıyla nasıl bir dünya savaşına dönüştüğünü inceliyor. Savaşın cephe gerisindeki etkileri ve Anadolu’da yaşanan katliam ve mübadeleleri de konuya dahil ediyor. 1911-1923 arasındaki bu büyük savaşın sonuçları, emperyal çöküşlerle birlikte sömürgesizleştirmenin başlaması ve bu yöndeki hareketlerin Wilson’ın “kendi kaderini tayin” hakkıyla yükselmesi; Paris Barış Konferansı’nda bu dağılmış imparatorlukların çözüm çabaları bağlamında tartışılıyor.

Benito Mussolini, Avrupa’nın büyük kara imparatorluklarının dağılması ve deniz imparatorluklarının karşı karşıya kaldığı yeni zorluklara dair şaşırtıcı derecede endişeli göndermesiyle o çok ünlenmiş yorumunu yaptı: Il Popolo d’Italia’ya yazdığı makalede, ne antik Roma’nın çöküşü ne de Napoléon’un yenilgisinin, Avrupa’nın siyasal haritasındaki mevcut değişimler kadar etkili olduğunda ısrar etti. “Tüm yeryüzü sarsılıyor. Bütün kıtalar aynı krizle paramparça oluyor. Bu tufanın etkisiyle sarsılıp titremeyen tek bir kara parçası bile yok. Eski Avrupa’da insanlar yok oluyor, sistemler çöküyor, kurumlar yıkılıyor.” Bir kereliğine de olsa, Mussolini haklıydı.

Kitapta yer alan bölümler
Osmanlı İmparatorluğu Mustafa Aksakal
İtalyan İmparatorluğu Giuseppe Finaldi, Richard Bosworth
Alman İmparatorluğu Heather Jones
Avusturya - Macaristan Peter Haslinger
Rus İmparatorluğu Joshua Sanborn
Fransız İmparatorluğu Richard S. Fogarty
İngiliz Emperyal Afrikası Bill Nasson
Dominyonlar, İrlanda ve Hindistan Stephen Garton
Portekiz İmparatorluğu Filipe Ribeiro De Meneses
Japon İmparatorluğu Frederick R. Dickinson
Çin ve İmparatorluğu Xu Guoqi
Amerikan İmparatorlupu Christopher Capozzola
Paris Barış Konferansı'nda İmparatorluklar Leonard V. Smith
Harvard Üniversitesi’nde Tarih profesörüdür ve aynı zamanda bu üniversitede Küresel Toplum ve Güvenlik üzerine bir program yürütmektedir. The Wilsonian Moment: Self-Determination and the International Origins of Anticolonial Nationalism (Oxford University Press, 2007) adlı kitabın yazarı ve The Shock of the Global: The 1970s in Perspective’in (Harvard University Press, 2010) editörlerindendir.

University College Dublin’de Modern Tarih profesörü ve UCD’nin Savaş Araştırmaları Merkezi yöneticisidir. Modern Almanya ve şiddetin tarihi üzerine pek çok kitabın yazarı ve editörüdür; bunlar arasında, bir Reinhard Heydrich biyografisi (Yale, 2011), Political Violence in Twentieth-Century Europe (Cambridge University Press, 2010; Donald Bloxham’la birlikte) ve War in Peace: Paramilitary Violence after the Great War (2012; John Horne’la birlikte) yer alır.

Kitabın Adı Savaştaki İmparatorluklar 1911 - 1923
Orijinal Adı Empires at War (1911-1923)
ISBN 9789750519086
Kapak Jules Abel Faivre, “L’emprunt de la Liberation”, 1916
Yayın No İletişim - 2287
Dizi Tarih - 106
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 456 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 368 gr
Perakende Satış Fiyatı 316,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2016
Derleyen Erez Manela, Robert Gerwarth
Çeviren Gül Çağalı Güven
Editör Kerem Ünüvar
Yayına Hazırlayan Merve Öztürk
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Ayhan Matbaası