Michael
Çocuksu Topluma Gençlik Kitabı

Nobel Edebiyat Ödüllü Elfriede Jelinek, erken dönem romanı Michael’de savaş sonrası ortaya çıkan kitlesel medyanın muzip dilli bir eleştirisini yapıyor.

Nobel Edebiyat Ödüllü Elfriede Jelinek, erken dönem romanı Michael’de savaş sonrası ortaya çıkan kitlesel medyanın muzip dilli bir eleştirisini yapıyor.

Jelinek, Michael’de “gençlik romanı” türünün coşkulu ve ümit dolu geleneğinden faydalanırken, ekran karşısında yetişmekte olan nesle dair endişelerini nefes nefese bir anlatı halinde okurlara sunuyor. Romanda, İkinci Dünya Savaşı sonrasında zenginleşen Avrupa’da, özellikle de savaşın travmalarından kaçmaya hazır bir kuşak içinde yaygınlaşan yarım ve yanlış bilinç, televizyonu kılavuz olarak kabul eden toplumun histerisi ve ortaya çıkan insanın düşünce biçimleri masaya yatırılıyor. Jelinek, ekranın iki yanını postmodern bir anlatıda sentezliyor, günlük konuşmayla televizyon ve radyoya ait kalıplar arasında ustaca geçişler yapıyor ve bir sonraki dönemeçte kayıtsız cinnetlerin olduğu yeni dünyayı gözünü ayırmadan, tüm karanlığı ve karamsarlığıyla anlatıyor.

“Jelinek’in eserlerinin müstesnalığı, seçtiği konuların siyasi çarpıcılığı ve metinlerinin yıkıcı estetik gücünden gelir… Başkalarının sözlerini, rastgele deyişleri, edebiyatı, teorik tartışmaları parçalarına ayırarak, bir yandan çürütücü ve ayrıştırıcı etkiye sahipken, bir o kadar da yapıcı bir metinsel ağ içinde harmanlamayı başarıyor.”
Dagmar von Hoff

1946’da Avusturya’nın Steiermark eyaletinde Mürzzuschlag isimli kasabada dünyaya geldi. Jelinek’in babası Dr. Friedrich Jelinek, işçi sınıfına mensup Çek asıllı bir Yahudi olmasına rağmen İkinci Dünya Savaşı sırasında sanayi işlerinde çalıştığı için Nazi rejiminden kurtulmuş bir kimyagerdi. Annesi Olga Buchner ise büyük bir şirkette personel müdürüydü ve varlıklı bir Viyana ailesinden geliyordu. Jelinek de bu şehirde büyüdü. İlköğrenimini Katolik okullarında, kendi deyişiyle “baskı” altında tamamladı, erken yaşta piyano, org ve blok flüt dersleri aldı ve Viyana Konservatuvarı’na girdi. Albertsgymnasium’u 1964’te bitirdikten sonra Viyana Üniversitesi’nde tiyatro ve sanat tarihi okudu. Jelinek şiir yazarak edebiyatçılığa başladı ve ilk derlemesi Lisas Schatten’ı 1967 yılında yayımladı. 1970’lerde öğrenci hareketlerine katılan Jelinek, ilk romanları wir sind lockvögel baby! (1970) ve Michael: Çocuksu Topluma Gençlik Romanı’nda (1972) kapitalizmi, popüler kültürü ve savaş sonrası Batı zenginliğini yenilikçi ve eleştirel bir dille ele aldı. 1974’te Fassbinder filmlerinin müziklerinin bestecisi Gottfried Hüngsberg ile evlendi, zamanını Viyana ve Münih arasında ayırmaya başladı. Sonraki romanları Die Liebhaberinnen (Kadın Âşıklar, 1975), Die Ausgesperrten (Dışlananlar, 1981) ve otobiyografik romanı Piyanist (1988) ile ün kazandı. Lust (1989) ve Die Kinder der Toten (Ölülerin Çocukları, 1995) gibi romanlarında erkek egemen toplumu, kadınların uğradığı tuzakları işledi. 1980’lerden itibaren Avusturya ve Almanya’nın Yahudi düşmanı geçmişini sertçe eleştiren Jelinek, ülkesinde ve Almanca konuşulan coğrafyada tartışmalı bir yazar oldu. Jelinek, roman dışında diğer türler arasında (oyun, opera, senaryo, çeviri) ustalıkla geçişler yaparak çok yönlü bir sanatçı olduğunu ve verdiği her eserle yeni tartışma alanları açabildiğini göstermiştir. 1986 yılında Heinrich Bella Ödülü’ne, 1998 yılında Almanya’nın prestijli Georg Büchner Ödülü’ne, 2004 yılında ise Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Kitabın Adı Michael
Alt Başlık Çocuksu Topluma Gençlik Kitabı
Orijinal Adı Michael. Ein Jugendbuch für die Infantilgesellschaft
ISBN 9789750522420
Kapak Alice Bailly, “Keyif”, 1922
Yayın No İletişim - 2523
Dizi Dünya Edebiyatı - 238
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 193 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 174 gr
Perakende Satış Fiyatı 7,00 TL
Baskı 1. baskı - Eylül 2017
Yazar Elfriede Jelinek
Çeviren M. Sami Türk
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Emrah Serdan, Devrim Alkış
Önsöz Emrah Serdan
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Büşra Bakan
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit