Mesafeyi Aşmak
Barış Mücadelesinde Kadınlar

Savaşlar ve çatışmalar, etnik gruplar arasındaki kadim düşmanlıklara bağlanır genellikle. Böylelikle etnik kimlikler ve kategoriler, tarihten ve toplumsal gelişmelerden koparılarak değişmez özlere indirgenir. Cynthia Cockburn Mesafeyi Aşmak’ta, bu basmakalıp yaklaşıma ve köklü önyargılara meydan okuyarak harekete geçen kadınların mücadelelerini inceliyor.
Savaşlar ve çatışmalar, etnik gruplar arasındaki kadim düşmanlıklara bağlanır genellikle. Böylelikle etnik kimlikler ve kategoriler, tarihten ve toplumsal gelişmelerden koparılarak değişmez özlere indirgenir. Cynthia Cockburn Mesafeyi Aşmak’ta, bu basmakalıp yaklaşıma ve köklü önyargılara meydan okuyarak harekete geçen kadınların mücadelelerini inceliyor. Kuzey İrlanda’da, Filistin/İsrail’de ve Bosna’da yürütülen projeler üzerinde odaklanan kitap, “sıradan” diye nitelenen kadınların barış ortamı yaratmaya yönelik cesur girişimlerine ışık tutuyor: Kuzey İrlandalı Katolikler ile Protestanlar, Filistinliler ile İsrailli Yahudiler ve Bosna’da Müslümanlar ile diğer kesimler arasında köprü kurma süreçlerine ilişkin anlatılanlar gerçekten etkileyici. Söz konusu ülkelerdeki çatışmaları tarihsel bir bağlama yerleştiren Cockburn, kadınların kadınlar için hayata geçirdikleri projeleri değerlendirirken, uluslararası kadın dayanışmasının rolünü irdeliyor. Bu projelerde yer alan kadınların, katıldıkları bir ortak atölye çalışmasıyla birbirlerine (ve araştırmacıya) öğrettikleri de, son derece ilgi çekici. Mesafeyi Aşmak’ın ufuk açıcı yönlerinden biri de, kimlik, iktidar ilişkileri, çatışma, cemaat sınırları üzerine derinlikli kuramsal tartışmalar ile eylemler arasındaki etkileşimi çarpıcı bir biçimde göstermesi. Yaşanan bütün trajedilere rağmen sürdürülen barış mücadelesinin zengin deneyimlerini ve kazanımlarını sergileyen, insana umut veren bir kitap bu.
COCKBURN City University’de (Londra), sosyoloji bölümünde konuk öğretim üyesidir. Feminist bir araştırmacı ve yazardır. Militarizme ve savaşa karşı uluslararası kadın hareketinde aktif bir rol oynamaktadır, gerek araştırmalarında gerekse aktivizminde fotoğrafa büyük bir yer vermektedir. Özellikle teknolojik değişime ağırlık vererek, “işyerlerinde ve sendikalarda toplumsal cinsiyet” üzerine yaptığı bir dizi araştırmayla tanınmıştır. Son yıllarda çalışmalarını, savaş ve barış süreçlerinde toplumsal cinsiyet konusu üzerinde yoğunlaştırmıştır. The Space Between Us adlı kitabı 1998 yılında Zed Books tarafından yayınladı. Dubravka Zarkov’la birlikte The Postwar Moment: Militaries, Masculinities and International Peacekeeping (Lawrence and Wishart, 2002) adlı bir derleme hazırladı. Son kitabı The Line (Zed Books, 2004) adını taşımaktadır
Kitabın Adı Mesafeyi Aşmak
Alt Başlık Barış Mücadelesinde Kadınlar
Orijinal Adı The Space Between Us
ISBN 9789750502125
Yayın No İletişim - 975
Dizi Araştırma-İnceleme - 160
Alan Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Politika/Siyaset
Sayfa 328 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 240 gr
Perakende Satış Fiyatı 4,63 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2004
Yazar Cynthia Cockburn
Editör Tansel Güney
Kapak Utku Lomlu
Dizgi Hasan Deniz
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Elçin Gen
Çeviren Ebru Kılıç
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset