Majestelerinin Konsolosları
İngiliz Belgeleriyle Osmanlı İmparatorluğu'ndaki İngiliz Konsolosları (1580-1900)

Uygur Kocabaşoğlu, Majestelerinin Konsolosları’nda 16. yüzyıldan başlayarak Osmanlı İmparatorluğu’nda yerleşikleşen İngiliz konsolosluk faaliyetinin tarihini anlatıyor. Levant’ta etkinleşmeye başlayan İngiliz ticaretinin sadece bu alanla sınırlı kalmayıp 19. yüzyılda nasıl yeniden şekillendiğini; siyasi, iktisadi ve kültürel denetim mekanizmalarının Osmanlı’daki İngiliz kordiplomatik manevralarında nasıl kullanıldığını araştırıyor.
Uygur Kocabaşoğlu, Majestelerinin Konsolosları’nda 16. yüzyıldan başlayarak Osmanlı İmparatorluğu’nda yerleşikleşen İngiliz konsolosluk faaliyetinin tarihini anlatıyor. Levant’ta etkinleşmeye başlayan İngiliz ticaretinin sadece bu alanla sınırlı kalmayıp 19. yüzyılda nasıl yeniden şekillendiğini; siyasi, iktisadi ve kültürel denetim mekanizmalarının Osmanlı’daki İngiliz kordiplomatik manevralarında nasıl kullanıldığını araştırıyor. Çeşitli güç dengelerinin ortasında konumlanan; kapitalizmin evrimiyle beraber yeniden şekil bulunmak zorunda kalınan diplomasi örgütlenmesinin ve politik bir zihniyet dönüşümünün hem içindeki hem de kıyısındaki Osmanlı İmparatorluğu’nda, İngiltere’nin diplomatik örgütlenme atağına dikkat çekiyor. Levant Company tarafından finanse edilen bir konsolosluk faaliyetinin nasıl klasik hariciye kalıplarının içine alındığından, Osmanlı bürokrasisinin İngiliz “reform jandarmaları”na nasıl karşı koymaya çalıştığına kadar uzun dönemli bir çekişmenin de tarihini sunuyor. İngiltere, Osmanlı İmparatorluğu’nu gözden çıkarmadan önceki son atağında, diplomatları vasıtasıyla Osmanlı’daki reform programının uygulanmasını kontrol edip, askeri konsolosluklar vasıtasıyla bu denetimi sürdürmeye çalışıyordu. İngiliz çıkarları için Osmanlı İmparatorluğu’nun yeniden düzenlenmesine öncelik veren İngiliz emperyalizminin bu son atağı Kocabaşoğlu’nun eserinde ele alınıyor. İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından hizmete özel hazırlanan belgelerin ustaca kullanıldığı bu çalışma, hem arşiv kaynaklarının zenginliği, hem konuya vâkıflığı, hem de özenli üslubuyla okuyucuya çok güçlü bir araştırma sunuyor.

1945'te Kastamonu'da doğdu. Ankara Üniversitesi SBF'den mezun oldu, aynı üniversitede "Şirket Telsizinden Devlet Radyosuna" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. 1983-1988 arasında üniversiteden kendi isteğiyle uzak kaldı. 1988-2002 arasında ODTÜ Tarih Bölümü'nde Osmanlı sosyal ve yönetsel tarihi, basın tarihi, Amerikan misyoner faaliyetleri üzerine dersler verdi. Halen İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yarı zamanlı olarak ders vermektedir. Uygur Kocabaşoğlu'nun başta Avrupa ve İngiltere tarihi olmak üzere çeşitli konularda yayımlanmış çok sayıda kitap çevirisi ve yine Osmanlı sosyal tarihiyle ilgili olarak yerli yabancı dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi vardır. Yayımlanmış eserleri arasında Anadolu'daki Amerika/Kendi Belgeleriyle Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Amerikan Misyoner Okulları (İmge Yayınları, 2000), Bolşevik İhtilali ve Osmanlılar (Metin Berge ile birlikte, Kebikeç Yayınları, 1994) İki Arada Bir Derede/İmlaya Gelmez Tarih Yazıları (İmge Yayınları,1997), İngiliz Sicimi (İmge Yayınları, 1995), Türkiye İş Bankası Tarihi (İş Bankası Yayınları, 2001), Salnamelerde Kayseri (Murat Uluğtekin ile birlikte), SEKA Tarihi (Seka Yayınları, 1995) bulunmaktadır. Ayrıca İletişim Yayınları tarafından yayımlanmakta olan Modern Türkiye'de Siyasî Düşünce kitap dizisinin "Modernleşme ve Batıcılık" başlıklı üçüncü cildinin edidörlüğünü yapmıştır.

Kitabın Adı Majestelerinin Konsolosları
Alt Başlık İngiliz Belgeleriyle Osmanlı İmparatorluğu'ndaki İngiliz Konsolosları (1580-1900)
ISBN 9789750502385
Yayın No İletişim - 1006
Dizi Tarih - 28
Alan Tarih
Sayfa 292 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 214 gr
Perakende Satış Fiyatı 2,78 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2004
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Yazar Uygur Kocabaşoğlu
Kapak Resmi Max Fruchtermann
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset