Kitâb-ı Me'kûlât
Bilinmeyen Bir Osmanlı Yemek Kitabı

Kiitâb-ı Me’kûlât’taki tarifleri dünyaca ünlü şef Musa Dağdeviren’in asıllarına sadık kalarak ancak günümüzde kullanılan ölçüler çerçevesinde yaptığı uyarlamalarla birlikte okumak, Osmanlı mutfağına ve kitabın yazıldığı dönemin özelliklerine dair önemli bilgiler sunuyor.

Kitâb-ı Me’kûlât, Manisa İl Halk Kütüphanesi yazmaları arasında bulunan bir mecmûanın arasından çıkan ve bunca yıldır araştırmacıların dikkatinden kaçmış, bilinmeyen bir Osmanlı yemek kitabı. Klasik Osmanlı yemek kitaplarının yapısına hiç benzemese de içinde bulunan tarifler Osmanlı yemek kültürüne dair önemli ipuçları veriyor. Üstelik kitap sadece yemek tariflerinden de oluşmuyor: Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacak macun ve şerbet tariflerini de içeriyor.

Kimi yerel özellikler içermesiyle de diğer Osmanlı yemek kitaplarından ayrılan Kitâb-ı Me’kûlât’taki tarifleri dünyaca ünlü şef Musa Dağdeviren’in asıllarına sadık kalarak ancak günümüzde kullanılan ölçüler çerçevesinde yaptığı uyarlamalarla birlikte okumak, Osmanlı mutfağına ve kitabın yazıldığı dönemin özelliklerine dair önemli bilgiler sunuyor.

Kitâb-ı Me’kûlât bir tarif kitabı olmasının yanı sıra tarihî belge niteliğinde bir eser…

(…) bu eserin diğer yazma eserlerden tariflerin içeriği bakımından farklı olduğunu söylemek mümkün. Bu bakımdan Kitâb-ı Mek’ûlât’ın diğer yazmalar ile aynı kaynağı paylaşmadığı, paylaşsa bile tariflere yapılan ekleme ve çıkarmalar ile tariflerin yeni bir şekle büründüğü anlaşılıyor. Bu yüzden eserin yayımlanması hem yemek hem kültür tarihi açısından önemli. Diğer kaynaklarda geçmeyen yemek isimlerini barındırması, tariflerindeki yerelliğin yemeklerin mekân ve zamana göre değişimini göstermesi gibi özellikleri ile Kitâb-ı Mek’ûlât mutfak sözlüğüne ve tarihine bir ek niteliğinde. GÜNAY KUT

Kitabın Adı Kitâb-ı Me'kûlât
Alt Başlık Bilinmeyen Bir Osmanlı Yemek Kitabı
ISBN 9789750528644
Yayın No İletişim - 2881
Dizi Ruhun Gıdası Kitaplar - 5
Alan Yemek Kültürü
Sayfa 155 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Perakende Satış Fiyatı 165,00 TL
Baskı 3. baskı - Mayıs 2023 (1. baskı - Mart 2020)
Dizi Editörü Güzin Yalın
Yayına Hazırlayan Günay Kut
Sunuş Günay Kut
Editör Kıvanç Koçak
Çevrimyazı Hüsniye Gülsev Koç
Tarifleri Uygulayan Musa Dağdeviren
Kapak Suat Aysu
Kitap Tasarımı Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Ruhun Gıdası Kitapları Seti
Ruhun Gıdası Kitaplar: Mutfağın ve yemeğin toplumsal, tarihsel, kültürel yönlerine dair bir dizi.