İslâmcılığın Türkiye Seyri
Sosyolojik Bir Persfektif

Türkiye'de dinin toplumsal görünümleri ve dinî 'mesele'lerin siyasallaşması hakkındaki çalışmalara yaklaşık yirmi yıldır önemli katkılarda bulunan Elisabeth Özdalga'nın çalışmaları, bu kitapta biraraya getirildi. Elisabeth Özdalga'nın yazılarında, sosyolojik yaklaşımın indirgemecilikten uzak duran, serinkanlı, bununla beraber empatiye yatkın eleştirel bakışının sağlam örneklerini buluyoruz.

Türkiye'de dinin toplumsal görünümleri ve dinî 'mesele'lerin siyasallaşması hakkındaki çalışmalara yaklaşık yirmi yıldır önemli katkılarda bulunan Elisabeth Özdalga'nın çalışmaları, bu kitapta biraraya getirildi. Elisabeth Özdalga'nın yazılarında, sosyolojik yaklaşımın indirgemecilikten uzak duran, serinkanlı, bununla beraber empatiye yatkın eleştirel bakışının sağlam örneklerini buluyoruz. Onun aradığı, bir yazısında kullandığı ifadeyle: "Şeytanları, aynı zamanda melekleri, normal insanlara dönüştüren, daha geniş bir perspektif..."
Derlemedeki yazıların bir bölümü, din olgusuna ve İslâm'a/İslâmiyet'e yaklaşmanın kuramsal sorunları üzerinde duruyor. En kapsamlı bölümü, İslâmî/İslâmcı hareketin değişik cephelerine ilişkin incelemeler oluşturuyor. Bu bölümdeki yazılarda, İslâmcı hareket üzerinden, demokrasi, sivil toplum, yerleşik siyaset yapıları da analiz ediliyor. Dinle ilgili üç hararetli 'toplumsal meseleyle', eğitimle, örtünmeyle ve kadınla ilgili üç makale, kitabın üçüncü bölümünü oluşturuyor. Son olarak, Türkiye'de yakın dönemde en fazla ilgi ve tartışma uyandıran İslâmî 'oluşum' olan Fethullah Gülen hareketini mercek altına alan bir bölüm yer alıyor kitapta.
"Kemalizmin sivil toplumun büyümesine katkıda bulunması kadar buna mani olması gibi, İslâmcılığın da karşıt eğilimlerin taşıyıcısı olduğuna" dikkat çeken Özdalga, ayrıştırıcı bakışıyla ufuk açıyor.

Elisabeth Özdalga 1946 Göteborg (İsveç) doğumlu. Göteborg Üniversitesi'nde sosyoloji öğrenimi gördü, doktorasını da orada yaptı. 1983'ten beri ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi. 1999-2002 arasında İstanbul'daki İsveç Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü yürüttü. Son olarak Late Ottoman Society. The Intellectual Legacy [Geç Osmanlı Toplumu - Entelektüel Miras] adlı kitabın (Routledge Curzon, Londra, 2005) editörlüğünü yapmıştır.
Kitabın Adı İslâmcılığın Türkiye Seyri
Alt Başlık Sosyolojik Bir Persfektif
ISBN 9789750504310
Yayın No İletişim - 1175
Dizi Araştırma-İnceleme - 202
Alan Sosyoloji
Sayfa 316 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 256 gr
Perakende Satış Fiyatı 235,00 TL
Baskı 4. baskı - Kasım 2015 (1. baskı - Ağustos 2006)
Yazar Elisabeth Özdalga
Çeviren Gamze Türkoğlu
Yayın Sekreteri Kıvanç Koçak
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Eda Ocak, Deniz Aytekin
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset