İktisat ve Diğer Bilimler

İktisadın, sosyal bilimleri etkilediği, kendisinin ise doğa bilimlerinden etkilendiği varsayılıyor genellikle ama etkiler elbette sadece tek yönlü değil. Elinizdeki derleme, iktisat biliminin bu canlı etkileşimlerine dikkat çekiyor.

“İktisadın saf bir bilim olup olmadığı yönündeki tartışmalar halen devam ediyor olsa da, sosyal bilimler içinde benzersiz bir konuma sahip olan iktisadın, bu konumunu doğa bilimleri ile sosyal bilimler arasında bir yerlerde durmasına, başka bir deyişle bir çeşit arafta olmasına borçlu olduğu ileri sürülebilir.”

Kesinlikli, ölçmeli bir pozitif bilim anlayışı ile, insanın ve toplumun belirsizlikleri ve öznelliklerini varsayan beşerî bilimler yaklaşımı arasında salınabilmesi iktisadın onu cazip kılan özelliklerinden biri değil mi? İktisadın, sosyal bilimleri etkilediği, kendisinin ise doğa bilimlerinden etkilendiği varsayılıyor genellikle ama etkiler elbette sadece tek yönlü değil. Elinizdeki derleme, iktisat biliminin bu canlı etkileşimlerine dikkat çekiyor. İktisadın diğer bilimlerle ilişkilerinin, bilim ve düşünce dünyası içindeki katı ayrımları kaldırarak ufku nasıl genişlettiğini gösteriyor bize. İktisatla etkileşimine bakılan bilimler veya araştırma-düşünme alanları kadrosunda matematik, fizik, felsefe, sosyoloji, antropoloji ve edebiyat yer alıyor. Bu alışverişlerin sunduğu bakış açısı, verimli olduğu kadar, konu zenginliği ve ilham verici örnekleriyle zevkli de.

Çiğdem Boz, Kaan Öğüt ve Ahmet Deniz Bozkurt’un hazırladığı derlemeye, yazılarıyla Çınla Akdere, Gülenay Baş Dinar, Ercan Eren, Burak Gürbüz, Deniz T. Kılınçoğlu, Hale Kırer, Özge Mete, Kaan Öğüt ve Metin Sarfati katkıda bulundu.

Kitapta yer alan bölümler
Spinoza ve Ekonomi Politiğin Keşfi Metin Sarfati
Kuantum Teorisi - Matematiksel Formalizm ve Genel Denge İktisadı Kaan Öğüt
Eski Fizik - Eski İktisat ve Yeni Fizik - Yeni İktisat Hale Kırer, Ercan Eren
Yeni İktisat Sosyolojisi Tartışmaları Bağlamında Schumpeter Üzerine Yeniden Düşünmek Gülenay Baş Dinar
İktisat ve Antropolojide Sosyal Seleksiyon: Lapouge, Baudin ve Hayek Üzerinden Günümüze Kısa Bir Bakış Burak Gürbüz
İktisat ve Edebiyatın Disiplinlerarası İletişimi: Stephen King'in Ruhlar Dükkânı Romanında Tüketim Özge Mete, Çınla Akdere
İktisadi Düşünce Tarihi Kaynağı Olarak Edebiyat: Geç Osmanlı İmparatorluğu'ndan Üç Örnek Deniz T. Kılınçoğlu

1978 Tokat’ta doğdu. İzmir Maliye Meslek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümleri’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi’nden iktisat alanında yüksek lisans diploması aldı. 2009’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Amartya Sen üzerine yazdığı tezle doktorasını tamamladı. 2014 yılında makro iktisat alanında doçent ünvanını alan Boz, makro iktisat dışında, iktisadi düşünce tarihi, toplumsal yapı, iktisadi zihniyet ve iktisat-edebiyat konuları üzerinde çalışmaktadır. “İktisadi düşünce tarihi” konulu bir tiyatro oyunu da bulunan Boz’un Suriyeli mültecilerle ilgili iki kısa film çalışması da bulunmaktadır.

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi, Matematik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nden almıştır. 2009’dan bu yana Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Sistem dinamiği yaklaşımı ile para politikası analizi, post Keynesyen para politikası ve kompleksite iktisadı ilgi alanları arasındadır. Theoretical and Applied Economics, Middle Eastern Finance and Economics ve The Journal of International Trade and Economic Development gibi dergilerde makaleleri yayınlanmıştır.

1986’da Ankara’da doğdu. Lisans öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nde 2008 yılında tamamladı. “İktisat Teorisinde Kâr” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden 2012 yılında aldı. Aynı üniversitede doktora çalışmalarını sürdürmekle birlikte araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. “Osmanlı iktisadi tarihi” ve “Osmanlı iktisadi düşünce tarihi” üzerine çalışmalarını sürdüren yazarın çeşitli bilimsel dergi ve kitaplarda makaleleri bulunmaktadır.

Kitabın Adı İktisat ve Diğer Bilimler
ISBN 9789750522222
Yayın No İletişim - 2504
Dizi Araştırma-İnceleme - 412
Alan Felsefe, Sosyoloji, Antropoloji, Ekonomi
Sayfa 270 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 225 gr
Perakende Satış Fiyatı 8,00 TL
Baskı 1. baskı - Ağustos 2017
Derleyen Çiğdem Boz, Kaan Öğüt, Ahmet Deniz Bozkurt
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Deniz Karagül
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Melis Oflas
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit