Haliçli Köprü

‘Emine’ Sevgi Özdamar, Almanya ile Türkiye arasında salınarak ve kültürlerin kendi uçurumlarında mekik dokuyarak dünyanın en uzun köprüsünü inşa ediyor; Haliçli Köprü. Çelişkileri, benzerlikleri, boşlukları, dalgalanmaları anlatıyor.

“Haliç Köprüsü’ne doğru yürüdüm. Erkekler eskiden olduğu gibi sokakta yine apış aralarını kaşıyorlardı. Köprünün yanındaki vapurlar güneşte parıldıyordu. Haliç Köprüsü’nün üzerinde yürüyen insanların uzun gölgeleri her iki yandan vapurların üstüne düşüyor ve beyaz gövdeleri boyunca ilerliyordu. Bazen bir sokak köpeğinin ya da bir eşeğin gölgesi de oralara vuruyordu, beyaz üzerine siyah.”

‘Emine’ Sevgi Özdamar, Almanya ile Türkiye arasında salınarak ve kültürlerin kendi uçurumlarında mekik dokuyarak dünyanın en uzun köprüsünü inşa ediyor; Haliçli Köprü. Çelişkileri, benzerlikleri, boşlukları, dalgalanmaları anlatıyor. İstanbul ile Hakkâri’yi, wonaym ile fabrikayı, Sinematek ile İşçi Partisi’ni birbirine bağlıyor ve imgelerle dolu şiirsel dilini, sokağın yalınlığıyla birleştirerek bizi yolculuğuna ortak ediyor. Sanatı, siyaseti, sömürüyü, gençleri, işçileri, hatipleri, altmışlı yılları köprüsünde resmediyor. Alamancılarla devrimcilerle birlikte ilerlerken aşkın, eşitliğin, özlemin anlamlarını çoğaltmak için çabalıyor. Sürekli sallanan bir köprüde, ayakta kalmaya çalışarak...

“Onun hikâyeleri, annelerinin çocuklara anlattıklarının tam tersi. Ancak annelerin baş etmek zorunda oldukları şeyler bunlar.”
John Berger

1946'da doğdu. Muhsin Ertuğrul, Beklan Algan, Ayla Algan, Haldun Taner, Melih Cevdet Anday ve Nurettin Sevin'den tiyatro eğitimi aldı. 1976'da Almanya'ya gitti. Brecht'in öğrencisi Benno Besson ve Matthias Langhoffla başasistan, dramaturg ve oyuncu olarak Berlin, Paris, Avignon, Lyon, Münih, Frankfurt, Bochum şehir tiyatrolarında çalıştı. Çalışmalarından dolayı Paris Vincennes Üniversitesi tarafından kendisine doktora yapma hakkı tanındı. Kitapları 17 dile çevrildi.

Yapıtları: Karagöz Almanya'da (oyun, 1982), Bir Temizlikçi Kadının Kariyeri (oyun, 1984), Annedili (öykü, 1990), Keloğlan Almanya'da (oyun, 1991), Hayat Bir Kervansaray (roman, 1992), Haliçli Köprü (roman, 1998), Nuh'un Gemisi (oyun, 2000), Aynadaki Avlu (öykü, 2001), Tuhaf Yıldızlar Dünyaya Bakıyorlar Gözlerini Kırpmadan (roman, 2003), Kendi Kendinin Terzisi Bir Kambur (anlatı, 2007), Peri Kızı (oyun, 2010), Yabanda Ölmek (oyun, 2011).

Ödülleri: 1991 Ingeborg Bachmann Ödülü (Hayat Bir Kervansaray), 1993 Walter Hasenclever Ödülü (Hayat Bir Kervansaray), 1994 New York Yılın En İyi 20 Kitabı (Annedili), 1994 London Limes En İyi Kitap (Hayat Bir Kervansaray), 1998 Kuzey Ren Westfalya Yılın Sanatçısı Ödülü, 1998 Almanya Kuzey Şehirleri Literatür Ödülü, 2003 Frankfurt Şehir Yazan Ödülü, 2004 Kleist Ödülü, 2007 Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap Ödülü, ABD (Hayat Bir Kervansaray), 2009 Berlin Sanat Ödülü, 2010 Cari Zuckmeyer Madalyası, 2012 Alice Salomon Poetik Ödülü, Darmstadt Dil ve Şiir Akademisi Üyeliği.

Kitabın Adı Haliçli Köprü
Orijinal Adı Die Brücke Vom Goldenen Horn
ISBN 9789750517044
Yayın No İletişim - 2109
Dizi Türkçe Edebiyat - 335
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 295 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 255 gr
Perakende Satış Fiyatı 228,00 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2015
Yazar Emine Sevgi Özdamar
Çeviren İlknur Özdemir
Editör Levent Cantek
Dizi Kapak Tasarımı Suat Aysu
Kapak Deniz Karagül
Kapaktaki Görsel Deniz Karagül
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ayla Karadağ
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset
'Emine' Sevgi Özdamar Kitapları Seti
'Emine' Sevgi Özdamar'ın, büyülü gerçekçiliğin sınırlarını zorlayan romanı Hayat Bir Kervansaray, "ev"i hatırlamak üzerine öykülerinden oluşan Annedili, Almanya ile Türkiye arasında mekik dokuduğu Haliçli Köprü ve Doğu Berlin’le Batı Berlin arasında mekik dokuyan, muzip eseri Tuhaf Yıldızlar Dünyaya Bakıyorlar Gözlerini Kırpmadan bu sette yer alıyor.