Dünyanın Zenginliği, Ulusların Fakirliği

‘Küreselleşme’, bugün pek çok şeyi açıklamakta kullandığımız anahtar bir kavram. Birçok farklı olguyu bu kavramla açıklıyor, bir sürü olumsuz gelişmenin müsebbibi sayıyoruz; Seattle ve Washington’daki protesto gösterilerini destekliyoruz. Bizim için küreselleşme, zengin ülkelerdeki fakirliğin ve fakir ülke halklarının daha da fakirleşmesinin nedeni...Peki gerçekten tüm sıkıntılarımızın sorumluluğu küreselleşmede mi? Daniel Cohen, birçok dile çevrilen bu kitabında sorumluluğun küreselleşmede değil “yeni sanayi devrimi”nde olduğunu iddia ediyor.

‘Küreselleşme’, bugün pek çok şeyi açıklamakta kullandığımız anahtar bir kavram. Birçok farklı olguyu bu kavramla açıklıyor, bir sürü olumsuz gelişmenin müsebbibi sayıyoruz; Seattle ve Washington’daki protesto gösterilerini destekliyoruz. Bizim için küreselleşme, zengin ülkelerdeki fakirliğin ve fakir ülke halklarının daha da fakirleşmesinin nedeni. Peki gerçekten tüm sıkıntılarımızın sorumluluğu küreselleşmede mi? Daniel Cohen, birçok dile çevrilen bu kitabında sorumluluğun küreselleşmede değil “yeni sanayi devrimi”nde olduğunu iddia ediyor. Cohen’e göre işsizliğin ve günümüzün eşitsizliklerinin kaynağında ticaret değil, bu köklü yapısal dönüşüm yatıyor. Bunun bir kanıtı da fakir ülkelerle yapılan ticaretin sınırlarının dar olması. Yoksul ülkelerle ticaret, hâlâ en zengin ülkelerin bir yılda ürettikleri zenginliğin yüzde üçünden daha azını temsil ediyor. Küreselleşmeyi, zengin ülkelerin halihazırda yaşadığı krizlerden sorumlu tutan telaşeci görüş, Cohen’in pratikte hiçbir temeli olmadığını ispata çalıştığı bir düşünce. Keza, Cohen’e göre, himayecilik de eşitsizlikleri giderme yönünde uygulanan kolaycı bir çözüm. Tıpkı serbest ticaret gibi himayecilik de bazı grupları diğer gruplar karşısında ayrıcalıklı hale getirir ve gruplar arasındaki çatışma son derece şiddetli hale gelebilir.
Cohen, bizi basmakalıp eşitsizlik analizlerine karşı uyarıyor ve krizle mücadele için dikkate almamız gereken yeni perspektifler sunuyor. Fakirlik ve eşitsizlikle mücadelenin yolu, bunların kaynaklarını iyi bilmekten geçiyor.

Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesi'nde iktisat profesörüdür. Fransa'da sosyalist başbakan Lionel Jospin'in kurduğu İktisadi Çözümleme Konseyi'nin de üyesidir. Les Infortunes de la Prosperite (1994) ve Nos Temps Modernes (1999) başlıklı iki ayrı kitabı daha yayımlanmıştır.
Kitabın Adı Dünyanın Zenginliği, Ulusların Fakirliği
Orijinal Adı Richesse du monde, pauvretes des nations
ISBN 9789754708097
Yayın No İletişim - 624
Dizi Bugünün Kitapları - 59
Alan Ekonomi, Politika/Siyaset
Sayfa 139 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 112 gr
Perakende Satış Fiyatı 12,96 TL
Baskı 2. baskı - Ocak 2009 (1. baskı - Mayıs 2000)
Yazar Daniel Cohen
Çeviren Dilek Hattatoğlu
Editör Can Belge
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Fatoş Gencosman
Uygulama Hüsnü Abbas
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası