“Venediklü ile dahi sulh oluna”
17. ve 18. Yüzyıllarda Osmanlı-Venedik İlişkileri

Güner Doğan’ın 17. ve 18. yüzyıllar arasında Osmanlı-Venedik ilişkilerine odaklanan bu çalışması, Akdeniz’de çok uzun süre birbirine rakip olmuş, çatışmış, rekabete girmiş iki devletin birbiriyle ilişkilerinin en heyecanlı kısmını ele alıyor.

Güner Doğan’ın 17. ve 18. yüzyıllar arasında Osmanlı-Venedik ilişkilerine odaklanan bu çalışması, Akdeniz’de çok uzun süre birbirine rakip olmuş, çatışmış, rekabete girmiş iki devletin birbiriyle ilişkilerinin en heyecanlı kısmını ele alıyor. İki devlet arasındaki ilişkilerin dinamiğini göstermesi açısından incelenen dönemde Osmanlı Devleti ile Venedik arasında iki savaş, iki antlaşma ve iki sınır çizimi gerçekleşmiştir. Sadece iktisadi, ticari, siyasî ilişkileri değil diplomatik mücadeleleri de analiz edildiğinde Osmanlı ve Venedik ilişkileri tarihyazımı açısından dikkate değer bilgiler sunmaktadır. Arşiv çalışmalarını hem Venedik kaynaklarına hem de Osmanlı kaynaklarına dayanarak genişleten Güner Doğan, “Venediklü ile dahi sulh oluna” ile kendi alanında da esinlendirici ve önemli bir başvuru kaynağı ortaya koyuyor.


“Kurulduğundan beri Osmanlı Devleti’nin en fazla mücadele ettiği devletlerden birisi Venedik Cumhuriyeti’dir. Her iki devlet evvela denizlerde, ardından Osmanlı Devleti’nin hızlı ve bir o kadar başarılı fetihleri sayesinde Balkanlar’da karşılaşmıştır. Osmanlı için temel muhatap Viyana Sarayı idi. Venedik-Avusturya ittifakı tıpkı savaş meydanlarında olduğu gibi barış masasında da kendine yer bulacaktı.”
GÜNER DOĞAN

Ankara’da doğdu. Lisans ve doktora derecelerini Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nden aldı. Doktora döneminde Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Venezia Fondazione Cini, Università di Bologna, Università Ca’ Foscari’nin bursları ve davetleri ile ardından Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar biriminde Prof. Dr. Mehmet Öz ile yaptığı proje ve nihayetinde Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Koordinatörlüğü Erasmus+ programı vasıtasıyla farklı zaman dilimleri içerisinde Venedik, Bologna, Napoli, Cenova, Padova, Paris, Londra ve İstanbul’da hem doktora tezi kapsamında hem de Türk tarihini yakından ilgilendiren belgelerin tespit edilmesi noktasında çalışmalar yaptı. Università Ca’ Foscari’de ve Paris INALCO’da (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) dil eğitimleri aldı. Università di Bologna ile gerçekleştirdiği proje kapsamında editörlüğünü yaptığı Boundary Letters Ottoman Officials to Luigi Ferdinando Marsili (1699-1701) adlı çalışması bulunmaktadır. Osmanlı-Venedik ilişkileri, Osmanlı diplomasisi ve Osmanlı sınırları üzerine araştırmalar yapmaktadır. Karatekin Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesidir.

Kitabın Adı “Venediklü ile dahi sulh oluna”
Alt Başlık 17. ve 18. Yüzyıllarda Osmanlı-Venedik İlişkileri
ISBN 9789750522642
Kapak Karlofça müzakereleri (1699) sırasında sınırların tespiti için çalışan görevlilerin tartışması (soldan sağa: Luigi Ferdinando Marsigli, Râmi Mehmed Efendi ve Carlo Ruzzini), Biblioteca di Bologna, Mus
Yayın No İletişim - 2529
Dizi Tarih - 121
Alan Tarih
Sayfa 366 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 299 gr
Perakende Satış Fiyatı 10,00 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2017
Yazar Güner Doğan
Editör Kerem Ünüvar
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Melis Oflas
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit