Yurttaşını Arayan Demokrasi

“Siyasi mekanizması konusunda daha bilinçli, herkes için daha âdil ve daha yaşanılır bir demokrasi bir adım ötemizde duruyor. Bunu gerçekleştirmek bizim elimizde.” Marcel Gauchet

 “Marcel Gauchet siyasallığın toplumları bir arada tutan şey olduğunu ama bunu bölünme üzerinden sağladığını düşünür. Birlik ve bölünme; bütün toplumları kuran bu iki boyut, yalnızca demokratik toplumlarda itiraf edilerek yaşanır. Gauchet, Claude Lefort gibi, demokratik toplumsallığın, ihtilafın siyasette ortadan kaldırılması yoluyla değil, ancak barışçıl yolla temsil imkânına kavuşması sayesinde oluşacağının altını çizer. Siyaset, ihtilafın toplumun sürekliliğini sağlayacak bir tarzda tesis edilmesidir.” Tülin Bumin’in Önsöz’ünden

Bireysel olarak çok daha özgürüz, aynı zamanda ortak kaderimizi biçimlendirirken bu özgürlük çok daha az öneme sahip. Marcel Gauchet, liberalizmin anti-politik özünün radikal bir eleştirisini yaparken, günümüz toplumlarının yaşamakta olduğu siyasetsizliğin krizini inceliyor. Günümüz demokrasisi, iktidarı olmayan bir özgürlük rejimi. Gauchet, yeniden özgürlüğün herkesin iktidarına dönüşmesinin olanaklarını bize gösteriyor. Toplumların, en az siyasetle, bir dünya pazarında, piyasa toplumu olarak varlıklarını sürdürebileceklerine inanan liberal hegemonyaya karşı, siyasetin kurucu gücünü hatırlatıp bunu yeniden öne çıkararak “sol”da yer alıyor.

“Siyasi mekanizması konusunda daha bilinçli, herkes için daha âdil ve daha yaşanılır bir demokrasi bir adım ötemizde duruyor. Bunu gerçekleştirmek bizim elimizde.”
Marcel Gauchet
 
 
Kitapta yer alan bölümler
Siyaset Felsefesinin Görevleri Marcel Gauchet
Bireyin Ortaya Çıkışından Toplum Keşfine Marcel Gauchet
İnsan Hakları Bir Siyaset Değildir Marcel Gauchet
Pasifleştiren Demokratik Barış, Yurttaşlıktan Kaçış Marcel Gauchet
İnsan Hakları Bir Siyasete Dönüştüğünde Marcel Gauchet
Anlam Borcu ve Devletin Kökenleri Marcel Gauchet
Dinin Sonu Mu? Marcel Gauchet
Dini İnançlar, Siyasi İnançlar Marcel Gauchet
Marcel Gauchet: Yeniden Bir ‘Büyük Anlatı Zeynep Savaşçın

1946 Poilley doğumlu Fransız felsefeci ve tarihçi. Raymond-Aron Siyasi Araştırmalar Merkezi bünyesinde Sosyal Bilimler Okulu’nun yöneticiliğini ve Pierre Nora’yle birlikte 1980’de kurduğu ve Fransa’nın önde gelen entelektüel yayınlarından Le Débat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Türkçeye çevrilmiş eserleri: Demokrasi İçinde Din, Laikliğin Gelişimi (Dost Yayınları, 2000); Dinden Sonra Dinsellik (Agora Kitaplığı, 2005).

Fransız felsefeci ve tarihçi Marcel Gauchet'in doktora öğrencisi olan çevirmen ve yazar.

Kitabın Adı Yurttaşını Arayan Demokrasi
Orijinal Adı La Démocratie contre elle-même
ISBN 9789750512230
Yayın No İletişim - 1897
Dizi Politika - 112
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 320 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 262 gr
Perakende Satış Fiyatı 74,50 TL
Baskı 1. baskı - Ağustos 2013
Yazar Marcel Gauchet
Çeviren Zeynep Savaşçın
Derleyen Zeynep Savaşçın
Editör Can Belge
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset