Yine Kazacağız, Yine Kaçacağız!

Türkiye’de hapishane üzerine, özellikle 12 Eylül’ün hapishaneleri üzerine pek çok anı ve öykü yazıldı. O kadar fazla olmamakla beraber, hapisten kaçmak üzerine de... Bu kitapta, Sebahattin Selim Erhan, üç gerçek kaçış girişiminin öyküsünü anlatıyor.
“Kazmaya devam ediyoruz. 1,5 metre aşağı doğru kazacağız, giriş çıkış kolay olsun. Bir o kadar da genişleteceğiz çalışma alanımız rahat olsun diye.
Tempomuz iyi, bir arkadaş kazıyor iki arkadaş çıkan toprağı leğenin içinde iyice incelttikten sonra tuvalete döküyor. Yavaş yavaş, ‘Bu tuvalet tıkanmazsa da, kazılan toprak yumuşak olduğundan çok toprak çıkıyor, böyle eriterek nereye kadar gideriz?’ diye düşünmeye başlıyorum. Ama şu ana kadar da tuvalet tıkanma belirtisi hiç göstermedi. Toprakları leğende incelttiğimiz görüntüler bana kovboy filmlerindeki dere kenarlarında eleklerin içine koydukları çakılların içinden altın arayanları çağrıştırıyor. Bunun esprilerini yapıyoruz: ‘Biz de altın yerine özgürlük arıyoruz.’”
Türkiye’de hapishane üzerine, özellikle 12 Eylül’ün hapishaneleri üzerine pek çok anı ve öykü yazıldı. O kadar fazla olmamakla beraber, hapisten kaçmak üzerine de... Bu kitapta, Sebahattin Selim Erhan, üç gerçek kaçış girişiminin öyküsünü anlatıyor.
Kaçış eyleminin öyküsünden ibaret değil ama anlatılanlar. Ondan öte, bir direniş ruhunun öyküsüyle karşı karşıyayız. Dayatılan şartlara, özgürlüğün kısıtlanmasına ne olursa olsun direnen bir irade. Erhan’ın anlatısı, bu iradenin nasıl sınır tanımaz olabileceğini gösteriyor. Dokümanter yanıyla da çarpıcı: Hapishaneden tünel kazma macerasının nasıl zorlu bir uğraş olduğunu, nasıl hayal etmesi bile zor ayrıntılarla uğraşmayı gerektirdiğini bütün canlılığıyla tasvir ediyor.
Benzersiz bir tarih tanıklığı ve direniş, filmleri aratmayacak bir öykü...

1954 yılında Samsun’da aslen Trabzon-Sürmeneli, dokuz çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak doğdu. Babası Samsun Liman İşletmesi’nden malulen emekli, annesi okuma yazma bilmez ev kadını. İlk, orta ve liseyi Samsun’da okudu (Samsun Sanat Okulu). 1974 yılında askere gitti, askerden sonra Kurtuluş hareketi saflarında devrimci mücadeleye atıldı. 1981 yılında Ankara’da yakalandı. Samsun Kurtuluş Davası’ndan yargılandı. 1991 yılında şartlı tahliye oldu. Tahliyesinden sonra çeşitli siyasi faliyetler sürdürdü: Kuruçeşme Toplantıları’nı yakından izledi, daha sonra Samsun’a dönüp İHD bünyesinde çalıştı. 1994 yerel seçimlerinde Birleşik Sosyalist Alternatif bünyesinde Samsun’da çalışmalar yürüttü. Birleşik Sosyalist Parti kuruculuğu ve bağımsız parti meclisi üyeliği yaptı. ÖDP’nin kuruluşuna katkı sağlayıp, iki dönem Üsküdar ilçe yönetiminde bağımsız olarak bulundu. İstanbul’da 78’liler Vakfı kuruluşunda çalışıp, kurucu üye oldu. Yalova’da oturuyor ve son üç yıldır da kitapta adı geçen dostlarıyla buluşuyor. On yıldır kafasına göre mutlu bir şekilde yaşıyor; umudu, kalbi güzellik yapmaya devam ederse, kendine ait güzelliklerle daha uzunca yaşamak.

http://www.sebahattinselimerhan.com/

Kitabın Adı Yine Kazacağız, Yine Kaçacağız!
ISBN 9789750508172
Kapak Sebahattin Selim Erhan, Eskişehir Cezaevi’nde tünel bulunduktan sonra tünelcilerle görüşmeye gelen gazetecilere “Yine kazacağız, yine kaçacağız!” derken (Cumhuriyet, 1 Temmuz 1989)
Yayın No İletişim - 1526
Dizi Anı - 53
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 352 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 289 gr
Perakende Satış Fiyatı 23,15 TL
Baskı 2. baskı - Kasım 2010 (1. baskı - Ekim 2010)
Yazar Sebahattin Selim Erhan
Yayına Hazırlayan Naim Kandemir
Editör Murat Gültekingil, Kıvanç Koçak
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Nurgül Şimşek
Düzelti Oben Üçke
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset