Toplum: Kavram ve Gerçeklik

Sosyolojinin konusu "toplum" mu? İnsanların her birlikteliğini, her toplu yaşam halini, her beşerî ilişkiyi bu toptancı, 'bir'leştirici, ezelî-ebedî toplum kavramı altında düşünmek kısıtlayıcı, yanıltıcı değil mi? Sosyolojinin konusu, olmuş-bitmiş veya 'verili' bir toplum değil, o şemsiyenin altına sığmayan çok yanlılıkları, muğlâklıkları, tarihsel değişkenlikleri, seçenekleri, potansiyelleri ile toplumsal olan'dır.

Sosyolojinin konusu "toplum" mu? İnsanların her birlikteliğini, her toplu yaşam halini, her beşerî ilişkiyi bu toptancı, 'bir'leştirici, ezelî-ebedî toplum kavramı altında düşünmek kısıtlayıcı, yanıltıcı değil mi? Sosyolojinin konusu, olmuş-bitmiş veya 'verili' bir toplum değil, o şemsiyenin altına sığmayan çok yanlılıkları, muğlâklıkları, tarihsel değişkenlikleri, seçenekleri, potansiyelleri ile, toplumsal olan'dır. Modern çağın bir inşâsı olarak toplum gerçekliğine böyle bir toplumsal olan kavramıyla bakarak, "pratik felsefenin" kadim sorusunu da canlandırabilirsiniz: "İyi ve âdil bir hayat nasıl olabilir?" İsterseniz, "Toplum nasıl olur/olunur?" da diyebilirsiniz buna!
Ahmet Çiğdem, elinizdeki kitapta bu soruyu takip ediyor; "pratik felsefeyle toplumu düşünüyor". Felsefeyi, kendini ondan arındırmaya çalışarak kurmuş, böylece "gerçek"ten ve "hayat"tan uzaklaşan bir "bilgi üretimi"ne daralmış olan sosyolojiye geri kazandırma gayretinde, bir hamle. Felsefenin temel dikkatlerini, toplum, toplumsal olan ve tarihsellik üzerine düşünmenin kurucu uğraklarını, bu bakış açısından 'hatırlayarak'.

 

1964 Çankırı doğumlu. Hâlen Yakın Doğu Üniversitesi’nde sosyoloji ve siyaset bilimi dersleri vermektedir. Yazamadığı bazı kitaplar ve yayımlatamadığı bir şiir kitabı bulunmaktadır. Kitapları: Akıl ve Toplumun Özgürleşimi (Vadi, 1992; İletişim, 2008), Aydınlanma Düşüncesi (Ağaç,1993; İletişim, 1997), Bir İmkân Olarak Modernite (İletişim, 1997) Taşra Epiği: Türk İdeolojileri ve İslâmcılık (Birikim, 2001), Toplum: Kavram ve Gerçeklik (2006), D’nin Hâlleri: Din Darbe Demokrasi (İletişim, 2009) Geleceği Eskitmek: AKP ve Türkiye (İletişim, 2014).

Kitabın Adı Toplum: Kavram ve Gerçeklik
ISBN 9789750504426
Yayın No İletişim - 1187
Dizi Politika - 57
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 114 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 102 gr
Perakende Satış Fiyatı 13,89 TL
Baskı 2. baskı - Şubat 2013 (1. baskı - Ekim 2006)
Yazar Ahmet Çiğdem
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Salih Işık
Dizin Nurgül Şimşek
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset