Mutfaklardan Taşan Öyküler
ISBN
9789750503368

1. baskı - Haziran 2008
351 sayfa




Mutfaklardan Taşan Öyküler

Tijen İnaltong

Tijen İnaltong bu sefer karşımıza farklı bir hikâyeyle çıkmak ve her yaşamın bir öyküsü olduğunu anlatmak istedi. Kimi mutfağımızı dünyaya tanıtmış, kimi Anadolu’nun unutulmuş tariflerini derlemiş, kimi atasından gördüğü yöntemlerle üretim yapmayı sürdüren, kimi ise hiçbir zaman mutfaktan çıkamamış, alnından akan teri silip yaşamın içine dalamamış elli beş kişinin mutfak öyküsü var bu kitapta.

Tijen İnaltong bu sefer karşımıza farklı bir hikâyeyle çıkmak ve her yaşamın bir öyküsü olduğunu anlatmak istedi. Kimi mutfağımızı dünyaya tanıtmış, kimi Anadolu’nun unutulmuş tariflerini derlemiş, kimi atasından gördüğü yöntemlerle üretim yapmayı sürdüren, kimi ise hiçbir zaman mutfaktan çıkamamış, alnından akan teri silip yaşamın içine dalamamış elli beş kişinin mutfak öyküsü var bu kitapta.
Kimler yok ki aralarında: Biricik oğluna duyduğu özlemi dile getiren Müjgân Şavkay, aşçıların piri Aydın Yılmaz’ı sevgiyle anan meslektaşları Emrullah Gümüştaş ve Haşim Demirtaş, tatlı diliyle Ege’nin yemek kültürünü anlatan Gökçen Adar, Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için var gücüyle çalışan Sevim Gökyıldız, koltuğunun altına pek çok karpuz sığdıran gazeteci Nedim Atilla, Karslı gravyer üreticisi İlhan Koçulu, beş nesildir zeytinyağı üreten Kürşat ailesi, İkinci Bahar dizisine ilham veren Gaziantepli kebap ustası Ali Haydar, Atatürk’e kestane şekerini sevdiren Hacı Rasim Öztat, gastronomi uzmanlarının buluşma noktası Çiya’nın kurucusu ve baş ustası Musa Dağdeviren... Kemah’tan Bozcaada’ya, Tokat’tan Kastamonu’ya, Niğde’den Burdur’a, Antakya’dan Gölpazarı’na kimi köhnemiş kimi yıkılmış onlarca mutfak, bu mutfaklarda kullanılan araç gereçler; kilerleri dolduran sucuklar, çerezler, turşu ve reçeller, binbir emekle pişirilen birbirinden leziz yemekler, börekler, tatlılar. Belki de sizi kendi çocukluğunuza götürecek bu lezzetler... kurt gibi acıkarak oturduğunuz yaz sofralarına, tadı damağınızda kalan tandırbaşı sohbetlerine, baklava tepsilerini gizlice temizlediğiniz bayramlara...
Kitabın Adı
Mutfaklardan Taşan Öyküler
ISBN
9789750503368
Yayın No
İletişim - 1316
Dizi No
Dizi Dışı - 28
Alan
Yemek Kültürü
Sayfa Sayısı
351 sayfa
En
160 mm
Boy
230 mm
Ağırlık
418 gr
Baskı
1. baskı - Haziran 2008
Yazar
Tijen İnaltong
Editör
Sulhiye Gültekingil
Dizi Kapak Tasarımı
Utku Lomlu
Kapak
Suat Aysu
Uygulama
Hüsnü Abbas
Baskı ve Cilt
Sena Ofset

Tijen İnaltong

1964 Eskişehir doğumlu. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nü bitirdikten sonra yedi yıl bilgi işlem sektöründe çalıştı. 1993’te yüksek lisans eğitimi almak için ABD’ye gitti. 1997’de Türkiye’ye döndükten sonra bir dönem Bodrum Buğday Restoran’da gönüllü aşçılık yaptı. Bu dönemde ayrıca eğitmenlik, köşe yazarlığı ve çevirmenlik yaptı. 1999’da Bodrum Yararlı Bitkiler Araştırma Projesi’nde çalışıp bitkiler dünyasının büyüsüyle tanıştı. Televizyon ve radyo programlarına katkıda bulundu, panellerde konuştu, yemek kursları düzenledi, yerli ve yabancı gazete ve dergilere yazdı. Aşağıda adları yer alan kitaplarının dışında dört de çeviri kitabı bulunmaktadır: Mevsimlerle Gelen Lezzetler; Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarından Tatlar, Renkler, Portreler; Mutfakta Zen; Bir Ot Masalı; Meyve Ağacından Hikâyeler; Her Güne Bir Yemek; Yurdumun Yenilebilir Otları; Turunç Kokulu Düşler.