Küvette Bulunan Günce

Yine bir Lem klasiği ile karşı karşıyayız. Hem de yepyeni; Türkçe’de ilk kez yayımlanıyor. Kurgusu kadar, dilin de mükemmel kullanıldığı bu kitapta Lem, temel dilbilim ve anlambilim kuramlarından yararlanıyor. Kahramanımız, “Özel Görev” için seçilmiş özel biridir. Görev’in tebliğ edileceği binaya girer ve...
Yine bir Lem klasiği ile karşı karşıyayız. Hem de yepyeni; Türkçe’de ilk kez yayımlanıyor. Kurgusu kadar, dilin de mükemmel kullanıldığı bu kitapta Lem, temel dilbilim ve anlambilim kuramlarından yararlanıyor. Kahramanımız, “Özel Görev” için seçilmiş özel biridir. Görev’in tebliğ edileceği binaya girer ve... kendini anlamsız bir labirentin koridorlarında bulur. Herkes göründüğünden farklı bir kişiliktedir. Kim kimdir, dost nedir, düşman nerededir, bilinmez. Belki de, bırakın “Özel Görevi”, ortalıkta verilmiş herhangi bir görev bile yoktur. İçinde yaşadıkları Bina organik bir yapıdır; içerde yaşananlar ise, merkezinde “küvette bulunan günce”nin olduğu birtakım metinler tarafından düzenlenmektedir. Günce, yazılı tarihin silinmesiyle ortaya çıkan kaosun tasvirini içermektedir. Lem, bu romanında göstergelerin işlevlerini değiştirerek karmaşık bir dünya yaratıyor.

12 Eylül 1921’de Lvov, Polonya’da (bugün Ukrayna), varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. On iki yaşındayken babasının hediye ettiği daktiloyla yazmaya başladı. 1940’ta Lvov Üniversitesi’nde tıp okumaya başladı ancak ertesi yıl Sovyet orduları Polonya’yı işgal edince eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu dönemde otomobil tamirciliği ve kaynakçılık yaptı. Yahudi kökenleri nedeniyle, İkinci Dünya Savaşı yıllarını sahte bir kimlikle geçirdi. 1945’te ailesiyle birlikte Sovyetler’e bağlı Ukrayna sınırları dahilindeki Krakov’a yerleşti ve babasının ısrarı üzerine burada tıp eğitimine devam etti. Askerî doktorluk sınavında kendi kararıyla soruları eksik cevaplayarak başarısız oldu. Ailesi tüm mal varlığını savaş sebebiyle kaybetti. Lem bir yandan üniversitede dersler vermeye, diğer yandan kendisini üne kavuşturacak eserlerini kaleme almaya başladı. 1946’dan itibaren çeşitli dergilerde şiir ve kısa öyküleri yayımlanmaya başlandı. İlk romanı Czlowiek z Marsa (Marslı Adam) 1946 yılında Nowy Świat Przygód (Yeni Dünya Maceraları) dergisinde tefrika olarak yayımlandı. İlk bilimkurgu romanı olan Astronauci (Astronot) 1951’de yayımlandı. 1953’te tıp öğrencisi olan Barbara Lesniak’la evlendi. Bunu izleyen yaklaşık yirmi yıl boyunca aralarında Aden, Gelecek Bilim Kongresi, Solaris, Soruşturma, Dünya’da Barış ve Fiyasko’nun da bulunduğu çok sayıda roman yazdı. Sovyet rejiminin baskıcı politikaları nedeniyle bunların bazılarını yurtdışında yayımlamak zorunda kaldı. Ede-biyatın yanı sıra bilim felsefesi, sibernetik, bilimsel spekülasyon ve edebiyat eleştirisi alanlarında da çalışmalar yaptı. Birçok üniversiteden fahri doktora unvanı aldı ve eserleri ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. 27 Mart 2006’da Krakov’da kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti.

Kitabın Adı Küvette Bulunan Günce
Orijinal Adı Pamietnik Znaleziony w Wannie (Memoirs Found in a Bathtub)
ISBN 9789754706703
Yayın No İletişim - 471
Dizi Dünya Edebiyatı - 98
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 222 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 11,39 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 1998
Yazar Stanislaw Lem
Çeviren Çiçek Öztek
Editör Türker Armaner
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Fatoş Gencosman
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Sait Kızılırmak
Kapak Resmi Erdal Alay
Baskı Şefik Matbaası
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası