Korku Siyaseti ve Siyaset Korkusu

“Korku mu siyaseti yaratmıştır yoksa siyaset mi korkuyu yaratmıştır? Korkutan, korku ve korkan arasındaki ilişki mi siyasettir yoksa iktidar, meşruiyet ve itaat arasındaki ilişki mi korkudur? Tanrı mı korkuyu yaratmıştır yoksa korku mu Tanrı’yı yaratmıştır? İnsan korkuya boyun eğmek için mi yaratılmıştır yoksa korkuyu yok etmek için mi vardır?

“Korku mu siyaseti yaratmıştır yoksa siyaset mi korkuyu yaratmıştır? Korkutan, korku ve korkan arasındaki ilişki mi siyasettir yoksa iktidar, meşruiyet ve itaat arasındaki ilişki mi korkudur? Tanrı mı korkuyu yaratmıştır yoksa korku mu Tanrı’yı yaratmıştır? İnsan korkuya boyun eğmek için mi yaratılmıştır yoksa korkuyu yok etmek için mi vardır? İnsan insandan korunmak için mi korkuyu yaratmıştır yoksa insan insanın korkusu olsun diye mi yaratılmıştır korku? İnsan korkularının mı ürünüdür yoksa korkular insanların mı? İnsan korkudan korunmak için mi iktidar üretir yoksa iktidarlar insandan korunmak için mi korku üretir? Neden ve Niçin korktuğumuz mudur siyaset yoksa Neden ve Niçin sorularından korkutulduğumuz mudur siyaset?”

Korku siyasetinin ve siyaset korkusunun izini sürüyor bu kitap. Modern-klasik siyaset teorilerinde ve “Türk-İslam devlet geleneği” denen siyaset kültüründe korku-iktidar ilişkisinin nasıl kurulduğuna bakıyor.

Mercek tutulan asıl nokta: Türkiye’nin resmî ideolojisine damgasını vuran otoriter devlet ‘ülküsü’… Halis Çetin, Türkiye’nin yerleşik siyasal kültürünün muhalefet korkusuyla, özgürlük korkusuyla, kaos korkusuyla şekillendiğini gösteriyor. Sonuç: Korkuları nedeniyle sürekli teyakkuz halinde ve toplumu bu korkulara göre düzenleyen bir iktidar yapısı.

Güncel ve politik tansiyonu yüksek bir alana, siyaset felsefesinin görüş derinliğini getiren bir çalışma...

1969 yılında Sivas'ta doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu (1993). Cumhuriyet Üniversitesinde yüksek lisans (1996), Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde doktora yaptı (2001). 2005 yılında siyasal düşünceler alanında doçent, 2011 yılında profesör oldu. Halen Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Siyaset bilimi, siyasal ideolojiler ve siyaset felsefesi alanlarında yayımlanmış kitapları şunlardır: İnsan ve Siyaset: Siyasetin Psikolojik Temelleri (Siyasal Kitabevi, 2003); Modernleşme ve Türkiye'de Modernleştirme Krizleri (Siyasal Kitabevi, 2003); Türk Toplum Sözleşmesi: Siyasetin Sosyolojik Temelleri (Lotus Yayınları, 2004); Çağdaş Siyasal Akımlar (Orion Yayınları, 2007); Cumhur ve Başkanı: Kral Çıplak, Halk Çırılçıplak (Orion Yayınları, 2007); Modernleşme Krizi: İdeoloji ve Ütopya Arasında Türkiye (Orion Yayınları, 2007); Totaliter Soylu Gelenek (Kadim Yayınları, 2010); Siyaset Bilimi (ed.; Orion Yayınları, 2011).

 

Kitabın Adı Korku Siyaseti ve Siyaset Korkusu
ISBN 9789750510038
Yayın No İletişim - 1709
Dizi Politika - 100
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 400 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 325 gr
Perakende Satış Fiyatı 43,00 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2012
Yazar Halis Çetin
Editör Kerem Ünüvar, Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ayten Koçal
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset