Kör Uçuş

“1939 Nisan’ının ilk günleriydi. İki ayı aşkın bir süredir yattığım Cerrahpaşa Hastanesi’nden taburcu olmuş, annemin kolunda çıkıyordum. Ne var ki, bu çıkış hastaneye gelirken geride bıraktığım yaşantıma dönüş değildi. Allahaısmarladık bile diyemeden ayrıldığım sınıfıma, kitaplarıma, defterlerime ve de aydınlığa geri dönmüyordum.
“1939 Nisan’ının ilk günleriydi. İki ayı aşkın bir süredir yattığım Cerrahpaşa Hastanesi’nden taburcu olmuş, annemin kolunda çıkıyordum. Ne var ki, bu çıkış hastaneye gelirken geride bıraktığım yaşantıma dönüş değildi. Allahaısmarladık bile diyemeden ayrıldığım sınıfıma, kitaplarıma, defterlerime ve de aydınlığa geri dönmüyordum. Yarım kalan oracıkta yarım kalmıştı. Yeni bir yola çıkıştı bu: Kör uçuş başlıyordu.”
Gültekin Yazgan, görme yeteneğini tamamen yitirdikten sonra başlayan yeni dönemi böyle tasvir ediyor. Kör Uçuş, körlüğü bir engel olarak kabul etmeyen, hayatını kör uçuş sırasında yeni baştan düzenleyen, bu arada dışarıdan ilk ve orta okulu, liseyi bitiren, Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun bir avukat olan, öğretmen olarak 28 yıl çalışan Gültekin Yazgan’ın hayat hikâyesini anlatıyor. Altı Nokta Körler Derneği’nin kurucuları arasında yeralan, kabartma yazı (Braille yazısını) ve normal yazı makinesini ve bilgisayarı kullanan, çeviriler yapan, kitaplar hazırlayan Gültekin Yazgan’ın dinamizmi, okuyucuya hoş bir yorgunluk da veriyor. Kör Uçuş bir anı kitabı olmasının yanı sıra, Türkiye’de yaşayan görme özürlülerin dünü, bugünü, yarını konusunda tartışma ve bilgileri içeriyor, görme özürlülerin yaşama, çalışma, iş koşulları, çevreyle ilişkileri ve onlar için sözkonusu olan hukukî ve sosyal düzenlemeler hakkında bilgilere de yer veriyor.

1927 yılında Aydın’da dünyaya gelen yazar, 11 yaşında, ilkokulun son sınıfını okurken gözlerini kaybetti. İlkokulu girdiği dışarıdan bitirme sınavları sonunda 1946’da tamamladı. Braille kabartma yazı ve nota sistemini öğrendi. Lisans diplomasını Ankara Hukuk Fakültesi’nden aldı. 1950 yılında Mithat Enç’le birlikte Altı Nokta Körleri Eğitme ve Kalkındırma Derneği’ni kurdu. Gültekin Yazgan, hukuk fakültesini bitirdikten sonra müdürlüğünü Mithat Enç’in yaptığı Körler Okulu’nda öğretmenliğe başladı. Ayrıca körlüğünün ilk yıllarından beri çok önem atfettiği İngilizcesini de değerlendiren Yazgan, felsefe, psikiyatr ve psikoloji alanlarında 6 çeviri yaptı. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra avukatlığa devam etti. Gültekin Yazgan, yurtdışında pek çok toplantıya Türkiye’yi temsilen katıldı.1992 yılında mesleki çalışmalarını bırakan Yazgan, görmeyenlerin kitaba ücretsiz olarak ve kısa sürede ulaşmalarını sağlamak maksadıyla 2004 yılının Ekim ayında, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nı kurdu.

 
Kitabın Adı Kör Uçuş
ISBN 9789750500596
Yayın No İletişim - 819
Dizi Anı - 36
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 264 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 12,22 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 2002
Yazar Gültekin Yazgan
Editör Murat Gültekingil
Kapak Utku Lomlu
Uygulama Suat Aysu
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset