Kapitalizmin Taşrası
16. Yüzyıldan 19. Yüzyıla Bursa'da Toplumsal Süreçler ve Mekânsal Değişim

Bursa’nın Osmanlı iktisadî tarihi içinde istisnai sayılabilecek bir yeri vardır. Hem hinterlandı ile kurduğu ilişki hem de ipekli kumaş ticaretinin 16. yüzyıldan itibaren Bursa şehir hayatını etkileyen yüzü araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Ancak Bursa tarihinin bu özellikli kesiti, hem dönemler arasındaki devamlılığıyla hem de tarihsel farklılığıyla kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır.

Bursa’nın Osmanlı iktisadî tarihi içinde istisnai sayılabilecek bir yeri vardır. Hem hinterlandı ile kurduğu ilişki hem de ipekli kumaş ticaretinin 16. yüzyıldan itibaren Bursa şehir hayatını etkileyen yüzü araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Ancak Bursa tarihinin bu özellikli kesiti, hem dönemler arasındaki devamlılığıyla hem de tarihsel farklılığıyla kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Sevilay Kaygalak, Kapitalizmin Taşrası’nda meşakkatli bir yolu seçerek, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kapitalist ilişki biçimlerinin Bursa şehri ve sosyal hayatındaki etkisini kapsamlı bir analizle ele alıyor. Bir kent tarihi araştırması ya da kapitalizm-kent tartışması ile sınırlı kalmayan, monografi boyutlarını aşıp kapsamlı bir kuramsal tartışmanın köşe taşlarını dizen ve bu çerçevenin içini sakin bir anlatım, derin bir bilgi ve kaynaklarına yönelttiği analitik bir eleştiri ile doldurarak süreci ele alan çalışma, olgunluğu ile öne çıkıyor. Aramızdan çok erken ayrılan genç bir akademisyenin bu değerli araştırmasını okuyucularla buluşturabilmek bize büyük bir gurur veriyor.

1972 Bingöl doğumlu. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans öğrenimi gördükten sonra iki buçuk yıl bankacılık yaptı. 1997’de Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansa başladı ve asistanlığa geçti. Doktorasını Ankara Üniversitesi S.B.E.’de, kent ve çevrebilimleri dalında yaptı. Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim elemanı olarak; mekân/kent kuramları, kapitalizmin mekânsal analizi, Türkiye kentleşmesi ve göç, yoksulluk gibi kentsel-toplumsal sorun alanları üzerine çalıştı. Praksis dergisi yayın kurulu üyesiydi. Elim bir trafik kazası sonrasında yoğun bakım ünitesinde verdiği 15 günlük yaşam mücadelesini 3 Kasım 2007’de kaybederek aramızdan ayrıldı. Cesaret, iyilik, sevgi ve şefkat dolu yüreği ailesi ve dostları ile beraber çarpmaya devam ediyor.

Kitabın Adı Kapitalizmin Taşrası
Alt Başlık 16. Yüzyıldan 19. Yüzyıla Bursa'da Toplumsal Süreçler ve Mekânsal Değişim
ISBN 9789750506222
Kapak Bursa İpekçilik Enstitüsü, Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu’ndan Kartpostallarla 100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler, ed. Osman Köker, Birzamanlar Yayıncılık, 2005, s. 39
Yayın No İletişim - 1342
Dizi Araştırma-İnceleme - 229
Alan Sosyoloji
Sayfa 242 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 207 gr
Perakende Satış Fiyatı 171,00 TL
Baskı 1. baskı - Kasım 2008
Editör Kerem Ünüvar
Yazar Sevilay Kaygalak
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Güzel
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset