Kapitalizm Ahlaki midir?
Zamanımızın Kimi Gülünçlükleri ve Zorbalıkları Üzerine

Kapitalizm ahlaki midir? Kapitalizmin insanın insana yapabilecekleri konusunda özgürleştirici bir tarafı olduğu düşünülürse, bu potansiyeli kısıtlayıcı bir işlevi olan ahlakla çeliştiği varsayılır. Öyle midir hakikaten? Marksist bir geçmişi olan Fransız filozof André Comte-Sponville, üniversitelerde düzenlenen konferanslarda yaptığı konuşmaları topladığı bu kitapta, biraz da kışkırtıcı bir üslupla, kapitalizmin ahlaklı bir ekonomik sistem olup olmadığını tartışıyor.

Kapitalizm ahlaki midir? Kapitalizmin insanın insana yapabilecekleri konusunda özgürleştirici bir tarafı olduğu düşünülürse, bu potansiyeli kısıtlayıcı bir işlevi olan ahlakla çeliştiği varsayılır. Öyle midir hakikaten? Marksist bir geçmişi olan Fransız filozof André Comte-Sponville, üniversitelerde düzenlenen konferanslarda yaptığı konuşmaları topladığı bu kitapta, biraz da kışkırtıcı bir üslupla, kapitalizmin ahlaklı bir ekonomik sistem olup olmadığını tartışıyor. Bunu yaparken, amacını da “bireyin görüşünü netleştirmesi, kararlarını vermesi, kısacası bugünün dünyasının dayattığı çeşitli güçlüklere karşı profesyonel, ahlaki ve siyasi sorumluluklarını üstlenmesi gibi konularda yardım etmek,” diye ortaya koyuyor. Tartışma esasına göre, Comte-Sponville derdini anlattıktan sonra, ikinci bölümde soruları alıyor ve bunları tek tek cevaplıyor. Elinizdeki nüshanın, Comte-Sponville’in kitabın ilk baskısına gelen eleştirilere verdiği cevaplarla genişletildiğini de eklemek gerek. Dolayısıyla yazarın mizahi ve kışkırtıcı üslubuyla yer yer provoke ettiği karşı görüşün de sesini duyabildiğimiz, akıcı, düşündürücü ve bilgilendirici bir eser çıkıyor ortaya.

1952 Paris doğumlu Fransız eğitimci ve filozoftur. Felsefe derecesi alarak École Normale Supérieure’ü bitirdi. Sorbonne Üniversitesi’nde uzun yıllar ders verdi. Eserlerinden bazıları şunlardır: Traité du désespoir et de la béatitude (1984-1988), Une éducation philosophique (1989), L’amour, la solitude (1992), Valeur et vérité: Études cyniques (1994), Petit Traité des grandes vertus (1995) [Büyük Erdemler Risalesi, İletişim, 2012], Impromptus (1996), L’être-temps (1999), Présentation de la philosophie (2000), Le bonheur désespérément (2000), A-t-on encore besoin d’une religion? (2003), Le capitalisme est-il moral? Sur quelques ridicules et tyrannies de notre temps (2004) [Kapitalizm Ahlaki midir? Zamanımızın Kimi Gülünçlükleri ve Zorbalıkları Üzerine, İletişim, 2012], L’esprit de l’athéisme (2006) [Ateizmin Ruhu, İletişim, 2024], Le sexe ni la mort: Trois essais sur l’amour et la sexualité (2012) [Cinsellik, Aşk ve Ölüm, İletişim, 2013], C’est chose tendre que la vie (2015) [Hayat Yaşamaya Değer, İletişim, 2020].

Kitabın Adı Kapitalizm Ahlaki midir?
Alt Başlık Zamanımızın Kimi Gülünçlükleri ve Zorbalıkları Üzerine
Orijinal Adı Le capitalisme est-il moral? Sur quelques ridicules et tyrannies de notre temps
ISBN 9789750509964
Yayın No İletişim - 1703
Dizi Politika - 98
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 232 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 195 gr
Perakende Satış Fiyatı 38,00 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2012
Yazar André Comte-Sponville
Çeviren Dilek Yankaya
Editör Can Belge
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yonca Akcanlı
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset