Üye Girişi

 
 
Yeni Çıkanlar
Diziler
Kitaplar
Yazarlar
Tarih ve Toplum
Ansiklopediler
Kataloglar
Hakkımızda
Bize Ulaşın
 
Facebook Twitter

Jakobenler

Montesquieu Kanunların Ruhu’nda erdemin bir demokrasi ilkesi olduğunu vurgular. Bu yönetim biçiminin yetkin olabilmesi için erdemin hüküm sürmesinin gerektiğini yazar. Fransız Devrimi’ni etkileyen Aydınlanmacılar arasında Eskiler’in erdem anlayışına başvurmayan, bu kavramı yüceltmeyen hiçbir düşünüre rastlanmaz. Çizgi ve sınırları belirlenmiş, kesin bir kurama sahip olmayan Jakobenler meydanlarda, sosyal kulüplerde ve meclislerde kazanılmış siyasal bir deneyime, doğrudan doğruya Aydınlanma’dan gelen bir ahlâk felsefesini eklemişlerdir.
Albert Soboul, 1789 Fransız Devrimi adlı yapıtında Erdem Cumhuriyeti’ni hedefleyen bu özgün deneyime bir başka açıdan yaklaşır:
“... Robespierre, Devrimci Hükümet ile Tedhiş’i kuramsal olarak haklı gösterebilmişse de, yaşadığı devirdeki iktisadî gerçeklerin iyice aydın ve kesin bir tahlilini yapamadı. Hiç şüphe yok ki, toplumsal güçler arasındaki dengeyi küçümseyemez ve aristokrasi ile Eski Krallık Rejimi’ne karşı girişilen mücadelede burjuvazinin oynadığı egemen rolü ihmal edemezdi. Ama Saint-Just gibi, Robespierre de kendi karşıtlıklarının tutsağı olarak kaldı. Her ikisi de halk devrimcilerine bütünüyle bağlanamayacak kadar burjuvazinin çıkarlarının bilincine varmışlardır; ama halk devrimcilerinin gereksinmelerine de burjuvaziden güleryüz göremeyecek kadar dikkat göstermişlerdi...”
KÜNYE YORUM
AdıJakobenler
Orjinal AdıLes Jacobins
EAN9789750503184
Fiyat14,00 TL
Yayın Noİletişim - 1071
DiziBaşvuru - 41
Sayfa148
Baskı1.Baskı Mart 2005, İstanbul
YazarGerard Maintenant
Çevirenİsmail Yerguz
Dizi Yayın YönetmeniMustafa Bayka
KapakSuat Aysu
Kapak Filmi4 Nokta Grafik
UygulamaHüsnü Abbas
DüzeltiMetin Pınar
MontajŞahin Eyilmez
BasımeviSena Ofset
CiltSena Ofset
 
 
Copyright 2008 © İLETİŞİM YAYINCILIK
Binbirdirek Meydanı Sok. İletişim Han. 7/2 34122 Cağaloğlu / İSTANBUL
Tel: (0212) 5162260 Faks: (0212) 5161258