İlk Meclis’in Vekilleri
Milli Mücadele Döneminde Seçimler

Ahmet Demirel, İlk Meclisin Vekilleri’nde Mütareke dönemi Meclis-i Mebusan üyeleri ile Ankara’da yeni kurulan Meclis’in üyelerini ele alıyor. İmparatorluğun son meclisinde görev yapan üyelerin Millî Mücadele döneminde nasıl yer aldıklarını, bu isimlerin kimler olduğunu, kaynaklarda farklı şekillerde yer alan vekillerin toplumsal konum, meslek ve eğitim durumlarını inceliyor.

Ahmet Demirel, İlk Meclisin Vekilleri’nde Mütareke dönemi Meclis-i Mebusan üyeleri ile Ankara’da yeni kurulan Meclis’in üyelerini ele alıyor.

İmparatorluğun son meclisinde görev yapan üyelerin Millî Mücadele döneminde nasıl yer aldıklarını, bu isimlerin kimler olduğunu, kaynaklarda farklı şekillerde yer alan vekillerin toplumsal konum, meslek ve eğitim durumlarını inceliyor. İmparatorluktan ulus-devlete aktarılan siyasî mirası dönemin en öne çıkan erkinde, Meclis içinde araştırıyor. Türkiye’nin siyasî tarihinde seçimlerin ve vekillerin ortaya çıkışlarının izini sürerek, döneme damgasını vuran tartışmaların muhataplarına mümkün olabildiğince yakından bakıyor.

“1923’ten başlayarak Halk Fırkası merkezden aday gösterme uygulamasına geçtiği ve iki dereceli seçimler sonucunda bu adaylar kolaylıkla seçilip TBMM’ye girdikleri için, merkezden aday göstermenin son derece kısıtlı olduğu 1920 seçiminde seçilip birinci meclise girmeyi başaranlar 1923 ve daha sonrasında ciddi biçimde tasfiyeye uğramışlardı.” Ahmet Demirel bu araştırmasıyla, tasfiyeye uğrayan kuşağın, uklus-devlet sürecinde millî irade ile tecelli etmiş (ilk) seçimlerin siyasal hayata etkisini de inceliyor.

1957’de Trabzon’da doğdu. Orta öğrenimini 1976’da Darüşşafaka Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1980’de Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans çalışmasını, ardından 1993 yılında doktorasını tamamladı. 2003’te doçent, 2012’de profesör oldu. Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 2017’de emekli olan Demirel, Türkiye’nin yakın siyasi tarihiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu kitabının dışında Birinci Mecliste Muhalefet: İkinci Grup, (1994), İlk Meclisin Vekilleri: Milli Mücadele Döneminde Seçimler (2010), Tek Partinin Yükselişi (2012), Tek Partinin İktidarı (2013) ve Salâhattin Köseoğlu'nun Milli Mücadele Hatıraları (2017) adlı kitapları yayınevimizce yayımlandı. İsmet İnönü, Defterler (1919-1973) adlı kitabı 2001’de, Nihat Erim, Günlükler (1925-1979) adlı kitabı 2005’te Yapı Kredi Yayınları; Birinci Meclis’te Mustafa Kemal’in Muhalifleri 2013’te, Cumhuriyet Tarihinin Bilinmeyen Gerçekleri 2014’te Ufuk Kitapları tarafından yayımlandı. Mete Tunçay ve Yücel Demirel ile birlikte hazırladıkları İlk Meclis Anketi: Birinci Dönem TBMM Üyelerinin Gelecekten Bekledikleri adlı kitabı da 2004’te TBMM Yayınları arasından çıktı.

Kitabın Adı İlk Meclis’in Vekilleri
Alt Başlık Milli Mücadele Döneminde Seçimler
ISBN 9789750507618
Yayın No İletişim - 1474
Dizi Araştırma-İnceleme - 247
Alan Tarih
Sayfa 272 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 223 gr
Perakende Satış Fiyatı 206,00 TL
Baskı 4. baskı - Ekim 2023 (1. baskı - Nisan 2010)
Yazar Ahmet Demirel
Editör Kerem Ünüvar
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Güzel
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.