Gerçeğin Ardından
Bir Antropoloğun Gözünden İki İslam Ülkesinin Son Kırk Yılı

Clifford Geertz, İslâmiyet üzerine yaptığı incelemeler vesilesiyle Anglo-Sakson akademi dünyasında çok tanınmış bir isim. Antropolojinin üstadlarından sayılıyor. Gerçeğin Ardından, Geertz’in, İslâmiyet’in çeşitli yerelliklerde nasıl yaşandığını, tecrübe edildiğini, dönüştüğünü ele aldığı pek çok mukayeseli çalışmasından farklı bir eser. Bir bakıma, bütün bu çalışmalardan süzülen bir muhasebe.
Clifford Geertz, İslâmiyet üzerine yaptığı incelemeler vesilesiyle Anglo-Sakson akademi dünyasında çok tanınmış bir isim. Antropolojinin üstadlarından sayılıyor. Gerçeğin Ardından, Geertz’in, İslâmiyet’in çeşitli yerelliklerde nasıl yaşandığını, tecrübe edildiğini, dönüştüğünü ele aldığı pek çok mukayeseli çalışmasından farklı bir eser. Bir bakıma, bütün bu çalışmalardan süzülen bir muhasebe. İslâmiyet üzerine çalışan bir antropoloğun kendi bilimsel deneyimleri ve içinde yer aldığı disiplinle hesaplaşması. Batı’da sosyal bilimlerin üzerindeki hâlenin neleri örttüğüne dair bir sorgulama…
“Hikâye”, Geertz’in sıkıcı bir bilimsel toplantıda birilerinin önerisi üzerine Fas’a gitmeye karar vermesiyle başlıyor. Haftalarca arabayla gezerek Fas’ı tanımaya çalışmasını, “gözlem” amacıyla girdiği ilişkileri, mesela Endonezya’da katıldığı okul müsameresini, sonra mesela Fas Kralı’nın verdiği davetin “ağır” havasını, muhtelif bilimadamı “tuhaflıklarını”, bu arada akademi içi iktidar mücadelelerini, tatlı ve aynı zamanda edebi bir dille anlatıyor üstad.
Gerçeğin Ardından, sadece “hikâye” değil ama… “Yeni” antropolojinin, sosyalbilimsel bulguları “hikâye etmesinin” bir örneği demek belki daha doğru. Zira “bulgu” ve “bilgi”den yana da zengin bir kitap bu. Geertz’in, iki ayrı dönemini gözlediği Fas ve Endonezya’daki sosyal değişim hakkında, dolayısıyla İslâm ve modernleşme deneyimi hakkında değerlendirmelerini içeriyor. Bununla birlikte, bilimin, bilginin, nesnelliğin, “doğru”nun/hakikatin, gerçeğin anlamı gibi, sosyal bilimlerin ontolojisiyle ilgili meselelere ilişkin tartışmaları da.
Antioch Koleji ve Harvard Üniversitesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra California ve Chicago üniversitelerinde çalışmıştır. Halen Princeton Üniversitesi İleri Çalışmalar Enstitüsü'nde görevli olan Geertz'in The Religion of Java (1960) ve Islam Observed (1968) gibi saha çalışmasına dayalı kitapları ve The Interpretation of Cultures (1973) ve Local Knowledge (1983) gibi teorik yazılarını biraraya getirdiği kitapları vardır. Fikirleri yalnızca antropoloji alanında değil tüm sosyal bilimlerde etkili olan Geertz, Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika'da saha araştırmaları yapmış, din, pazar ilişkileri, iktisadi gelişme, geleneksel siyasi yapılar, köy ve aile hayatı üzerine çalışmıştır. Geertz, kültürel antropolojinin, insanların yaşamlarına anlam çerçeveleri dahilinde yaklaşmasında son derece etkili olmuş bir isimdir.
Kitabın Adı Gerçeğin Ardından
Alt Başlık Bir Antropoloğun Gözünden İki İslam Ülkesinin Son Kırk Yılı
Orijinal Adı After the Fact
ISBN 9789754709407
Yayın No İletişim - 764
Dizi Araştırma-İnceleme - 118
Alan Antropoloji, Politika/Siyaset
Sayfa 200 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 160 gr
Perakende Satış Fiyatı 1,85 TL
Baskı 1. baskı - Aralık 2001
Yazar Clifford Geertz
Çeviren Ulaş Türkmen
Editör Kaya Akyıldız
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Utku Lomlu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset