Atatürk
Bir Biyografi

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı bugüne kadar yerli ve yabancı birçok yazar tarafından anlatıldı bize. Osmanlı ve Türkiye tarihinin uluslararası düzeyde önemli uzmanlarından Klaus Kreiser’in çalışması, bu yığın içinde, öncelikle malzemesinin zenginliği, konuya hâkimiyeti, onlardan da önce soğukkanlılığıyla bunlar arasında ayırt edilecektir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı bugüne kadar yerli ve yabancı birçok yazar tarafından anlatıldı bize. Osmanlı ve Türkiye tarihinin uluslararası düzeyde önemli uzmanlarından Klaus Kreiser’in çalışması, bu yığın içinde, öncelikle malzemesinin zenginliği, konuya hâkimiyeti, onlardan da önce soğukkanlılığıyla ayırt edilecektir. Hamasi övgücülükten de, muhalif anlatıların keskinliğinden de uzak bir biyografi. Büyük hükümler vermekten ziyade alçak sesle ve sakin konuşan, zamana ve insana dürüst bir ilgiyle bakan, nükteli, ferah bir anlatı. Yazarın deyişiyle asıl amacı, Mustafa Kemal’i tarihsel bağlamı içinde anlatmaktır. Klaus Kreiser, Atatürk’ün yaşam çizgisini “önceleri asker ve kendisini ulusal iradenin cisimleşmiş hali olarak gören bir siyaset adamı… daha sonraları ise dini ve dili, hukuku ve tarih anlayışını, kılık kıyafeti ve müziği derinden değiştirmek isteyen bir kültür devrimcisi…” olarak ele alıyor. “Atatürk’ün rejimi”ni, ağır bir “talim-terbiye diktatörlüğü” olarak tanımlıyor – yine de, iki dünya savaşı arasının diktatörlük rejimlerinden farklı bir rejim olarak tasnif ediyor. “Başöğretmen”in otoriter-karizmatik söyleminin, dinleyicilerinin “aklını başından almayı” hedefleyen bir hitabet olmadığını not ederken de benzer bir ayrım yapıyor Kreiser.

Hem öğrenciler hem de araştırmacılar için başvuru kaynağı niteliğinde olan bu titiz biyografi, bize modern Türkiye’nin tarihini ve Atatürk kültünü yeniden düşünme fırsatı veriyor.

1945’te doğdu. 1984’ten 2002’ye kadar Bamberg Üniversitesi’nde Türk Dili, Tarihi ve Medeniyeti bölüm başkanlığı yaptı. Köln ve Münih Üniversiteleri’nde çalıştı. 1972’de Münih’ten doktora unvanını aldıktan sonra, Münih’te kalarak 1975-1977 ve 1981-1984 yılları arasında Osmanlı ve Türk dilleri dersleri verdi. 1977-1980 yılları arasında İstanbul’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak bulundu. 2004’ten itibaren İslâm Ansiklopedisi’nin Osmanlı ve Türk bölümü editörlüğü görevini üstlendi. Osmanlı ve modern Türk tarihiyle ilgili birçok makale ve kitabın yazarı olan Kreiser, modern İslâm dünyasındaki anıtlarla ilgili bir monografi hazırlamaktadır. Son dönemde yayımlanmış kitapları: Der osmanische Staat 1300-1922; Istanbul. Ein literarisch-historischer Stadtführer; The Beginnings of Printing in the Near and Middle East: Jews, Christians and Muslims (ed.); Atatürk. Eine Biographie.

Kitabın Adı Atatürk
Alt Başlık Bir Biyografi
Orijinal Adı Atatürk, Eine Biographie
ISBN 9789750507762
Yayın No İletişim - 1487
Dizi Biyografi - 10
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 399 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 296 gr
Perakende Satış Fiyatı 281,00 TL
Baskı 4. baskı - Kasım 2021 (1. baskı - Mayıs 2010)
Yazar Klaus Kreiser
Çeviren Dilek Zaptçıoğlu
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Güzel
Dizin Özgür Yıldız
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset